Funkcja tworząca ciągu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
czarny1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Funkcja tworząca ciągu

Post autor: czarny1989 »

Witam serdecznie!
Mam oto takie zadanie:
Wyprowadź wzór na funkcję tworzącą ciągu będącego rozwiązaniem równania rekurencyjnego:

\(\displaystyle{ x_{n-2} - 6x_{n+1} + 8x_{n} = 3 * 2^{n}}\)

gdzie

\(\displaystyle{ x_{0} = x_{1} = 0}\)

Proszę o jakąkolwiek pomoc w nakierowaniu na sposób rozwiązania tego zadania.
Z kolesiem przeliczyliśmy tylko 1 taki przykład, ale nawet nie mogę sobie poradzić z początkiem
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Funkcja tworząca ciągu

Post autor: xiikzodz »

Ten ciąg nie jest dobrze określony. Nie wiadomo np. ile wynosi \(\displaystyle{ x_2}\).
ODPOWIEDZ