prosze o wyjaśnienie, jak rozwiazać te zadania
dziękuję pięknie
2. W magazynie zainstalowano trzy czujniki, z których każdy moze uruchomić alarm w wypadku pożaru. Prawdopodobieństwo wykrycha pożaru przez pojedyńczy czujnik jest równe 0,6. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w wypadku pożaru alarm zostaie uruchomiony?
w odpowiedzi jest ze 0,936
dzięki za pomoc
pozdrawiam
Matka Chrzestna
Doświadczenia Wieloetapowe :D
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
Doświadczenia Wieloetapowe :D
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 16:47 przez Matka Chrzestna, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Doświadczenia Wieloetapowe :D
2) By alarm się nie uruchomił, żaden z czujników nie mógłby zadziałać, czyli
\(\displaystyle{ P(B)=0,4\cdot{0,4}\cdot{0,4}=0,064}\)
Prawdopodobieństwo, że choć jeden zadziała:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)=1-0,064=0,936}\).
\(\displaystyle{ P(B)=0,4\cdot{0,4}\cdot{0,4}=0,064}\)
Prawdopodobieństwo, że choć jeden zadziała:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)=1-0,064=0,936}\).