prosze o wyjaśnienie, jak rozwiazać te dwa zadania
dziękuję pięknie
1.W pewnej klasie jest 10 chłopców i 20 dziewcząt. Liczba biletów do kina, które będa rozlosowane wśród uczniów tej klasy, jest równa liczbie orłów otrzymanych w rzucie dwiema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że biletu nie otrzyma żaden chłopiec.
w odpowiedziach jest: - około O,6925
mi wychodzi źle....
2. Z urny, w którj jest jedna kula czarna i pewna liczba kul białych, wybieramy losowo dwie kule bez zwracania. Ile jest kul białych, jeśli prawdopodobieństwo wybrania dwóch kul białych jest równe 2/3 ?
Odpowiedzi podają ze tych kul jest 5
?
pozdrawiam
Doświadczenia wieloetapowe
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Doświadczenia wieloetapowe
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot \frac{C^0_{10}}{C^0_{30}}+\frac{2}{4}\cdot \frac{C^1_{10}}{C^1_{30}}+\frac{1}{4}\cdot \frac{C^2_{10}}{C^2_{30}}=\frac{241}{348}\approx 0,6925}\)
[ Dodano: 10 Grudzień 2006, 07:59 ]
2.
n - ilość kul białych,
\(\displaystyle{ \frac{C^2_n}{C^2_{n+1}}=\frac{2}{3} \\ \frac{\frac{n(n-1)}{1\cdot 2}}{\frac{(n+1)n}{1\cdot 2}}=\frac{2}{3} \\ \frac{n(n-1)}{2}\cdot \frac{2}{(n+1)n}=\frac{2}{3} \\ \frac{n-1}{n+1}=\frac{2}{3} \\ 3n-3=2n+2 \\ n=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot \frac{C^0_{10}}{C^0_{30}}+\frac{2}{4}\cdot \frac{C^1_{10}}{C^1_{30}}+\frac{1}{4}\cdot \frac{C^2_{10}}{C^2_{30}}=\frac{241}{348}\approx 0,6925}\)
[ Dodano: 10 Grudzień 2006, 07:59 ]
2.
n - ilość kul białych,
\(\displaystyle{ \frac{C^2_n}{C^2_{n+1}}=\frac{2}{3} \\ \frac{\frac{n(n-1)}{1\cdot 2}}{\frac{(n+1)n}{1\cdot 2}}=\frac{2}{3} \\ \frac{n(n-1)}{2}\cdot \frac{2}{(n+1)n}=\frac{2}{3} \\ \frac{n-1}{n+1}=\frac{2}{3} \\ 3n-3=2n+2 \\ n=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
Doświadczenia wieloetapowe
dzięki
1. narysowałam sobie drzewko
ale nie wiem dlaczego musze dodawać tą 1/4 tam gdzie wypadną dwie reszki?
przecież wtedy nikt nie otrzymuje biletu ani dziewczynka ani chłopiec?...
1. narysowałam sobie drzewko
ale nie wiem dlaczego musze dodawać tą 1/4 tam gdzie wypadną dwie reszki?
przecież wtedy nikt nie otrzymuje biletu ani dziewczynka ani chłopiec?...
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Doświadczenia wieloetapowe
Interesuje Cię to, że chłopiec nie otrzymam biletu, a wtedy jest to zdarzenie pewne gdy są dwie reszki (bo nie mam wówczas biletów).
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża