Na ile sposobów?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 26 sty 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica-Zrdój
- Podziękował: 4 razy
Na ile sposobów?
Na ile sposobów można rozmieścić K kul (\(\displaystyle{ k \ge 4}\), kazda kula innego koloru) w k ponumerowanych
pudełkach tak aby :
a) żadne pudełko nie było puste
b) dokladnie jedno pudelko było puste
c)dokładnie \(\displaystyle{ k -2}\) pudełka były puste
pudełkach tak aby :
a) żadne pudełko nie było puste
b) dokladnie jedno pudelko było puste
c)dokładnie \(\displaystyle{ k -2}\) pudełka były puste
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Na ile sposobów?
Pierwsze jest dość łatwe masz k pudełek i k kul, więc po jednej kuli do pudełka.
Ustawmy teraz te kule w szeregu, ta która znajdzie się na pierwszym miejscu idzie do pierwszego itd.
Ile jest możliwości ustawienia kul?
Ustawmy teraz te kule w szeregu, ta która znajdzie się na pierwszym miejscu idzie do pierwszego itd.
Ile jest możliwości ustawienia kul?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Na ile sposobów?
tak, tak, co do b) to chwilka, bo jest kilka możliwości, modelów, a najlepiej podać ten najłatwiejszy do zrozumienia.-- 27 sty 2011, o 18:59 --To może tak.
I Wybieramy dwie kule, które skleimy ze sobą (w jednym pudełku będą dwie kule). Ile sposobów?
II Wyrzucamy jedno pudełko. Ile sposobów?
III Mamy teraz k-1 pudełek k-1 kul (jedna podwójna) Ile sposobów?
I Wybieramy dwie kule, które skleimy ze sobą (w jednym pudełku będą dwie kule). Ile sposobów?
II Wyrzucamy jedno pudełko. Ile sposobów?
III Mamy teraz k-1 pudełek k-1 kul (jedna podwójna) Ile sposobów?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 26 sty 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica-Zrdój
- Podziękował: 4 razy
Na ile sposobów?
I.
\(\displaystyle{ {k \choose 2} \cdot k-1!}\) ?
Nie jestem za dobry w te klocki wiec prosiłbym wytlumaczenie
\(\displaystyle{ {k \choose 2} \cdot k-1!}\) ?
Nie jestem za dobry w te klocki wiec prosiłbym wytlumaczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 26 sty 2011, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica-Zrdój
- Podziękował: 4 razy
Na ile sposobów?
\(\displaystyle{ {k \choose 2} \cdot (k-1)! \cdot k=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{k\cdot (k - 1) \cdot k!}{2}}\)
i to by kończyło podpunkt b)?-- 27 sty 2011, o 21:38 --ponawiam...
\(\displaystyle{ =\frac{k\cdot (k - 1) \cdot k!}{2}}\)
i to by kończyło podpunkt b)?-- 27 sty 2011, o 21:38 --ponawiam...
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Na ile sposobów?
c) wybierasz 2 pudełka do zapakowania.
Każdej kuli przyporządkujesz teraz numer 1 lub 2 (do pierwszego lub do drugiego) więc \(\displaystyle{ 2^k}\)
sposobów przy czym 2 musimy wyrzucić to możliwość gdy wszystkie bedą miały 1, lub wszystkie będą miał nr 2.
\(\displaystyle{ (2^k-2)\cdot {k \choose 2}}\)
Każdej kuli przyporządkujesz teraz numer 1 lub 2 (do pierwszego lub do drugiego) więc \(\displaystyle{ 2^k}\)
sposobów przy czym 2 musimy wyrzucić to możliwość gdy wszystkie bedą miały 1, lub wszystkie będą miał nr 2.
\(\displaystyle{ (2^k-2)\cdot {k \choose 2}}\)