W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
A) będzie przynajmniej jedna kula czarna
B) będzie kula czarna lub zielona
hmm.... mój problem polega chyba na tym że nie umiem wyznaczyć omegi, bo tu jest losowanie ze zwracaniem.... więc czy omega wynosi 12^3 ?chyba nie, bo to trochę za dużo.....?
mi wogóle nie wychodzi....
w odpowiedziach jest
A) 19/27
B) 63/64
?
dzięki za pomoc
i wyjaśnienia
Własnosci prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
Własnosci prawdopodobieństwa
jak zrobie taką moc to mi ne wychodzi tak jak w odpowiedzi.... tylko inaczej ?
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Własnosci prawdopodobieństwa
a)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=12^{3}=1728}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=3*(3^{2}*5+5^{2}*3)+3^{3}+5^{3}=512}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{512}{1728}=\frac{1216}{1728}=\frac{19}{27}}\)
[ Dodano: 9 Grudzień 2006, 19:29 ]
b)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=12^{3}=1728}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B'}}=3^{3}=27}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-\frac{27}{1728}=\frac{1701}{1728}=\frac{63}{64}}\)
c)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=12^{3}=1728}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}=3(3^2*4+4^{2}*3)+3!(3*4*5))=612}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{612}{1728}=\frac{17}{48}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=12^{3}=1728}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=3*(3^{2}*5+5^{2}*3)+3^{3}+5^{3}=512}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{512}{1728}=\frac{1216}{1728}=\frac{19}{27}}\)
[ Dodano: 9 Grudzień 2006, 19:29 ]
b)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=12^{3}=1728}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B'}}=3^{3}=27}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-\frac{27}{1728}=\frac{1701}{1728}=\frac{63}{64}}\)
c)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=12^{3}=1728}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}=3(3^2*4+4^{2}*3)+3!(3*4*5))=612}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{612}{1728}=\frac{17}{48}}\)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 11:19 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
Własnosci prawdopodobieństwa
jeszcze jeden podpunkt do tego samego zadania
W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
C) będą kule biała i czarna
w odpowiedziach jest 17/48
myślałam że rozwiąze sama, ale coś mi nie idzie....
dzięki za pomoc
pozdrawiam
W urnie są 3 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
C) będą kule biała i czarna
w odpowiedziach jest 17/48
myślałam że rozwiąze sama, ale coś mi nie idzie....
dzięki za pomoc
pozdrawiam