Zadanie z nierównością

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
allexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2006, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Zadanie z nierównością

Post autor: allexx »

Witam,
Chcę bardzo poprosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, które dostałam na sprawdzianie i niestety nie potrafiłam do zrobić:

"Udowodnij, że istnieje takie n≥4, że \(\displaystyle{ {n+2\choose 2}}\)
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

Zadanie z nierównością

Post autor: d(-_-)b »

\(\displaystyle{ {n+2\choose 2}=\frac{(n+1)(n+2)}{2}}\), czyli


\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)}{2}}\)
allexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2006, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Zadanie z nierównością

Post autor: allexx »

Nie bardzo rozumiem jak z \(\displaystyle{ {n+2\choose 2}}\) przejść do \(\displaystyle{ \frac{(n+1)(n+2)}{2}}\). Czy zastosowałeś tu jakoś wzór na symbol Newtona?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zadanie z nierównością

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ {n+2\choose 2}=\frac{(n+2)!}{2!(n+2-2)!}=\frac{(n+2)!}{2n!}=\frac{n!(n+1)(n+2)}{2n!}=\frac{(n+1)(n+2)}{2}}\)
allexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2006, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Zadanie z nierównością

Post autor: allexx »

Bardzo dziękuję, ale ciągle się gubię w rozszerzaniu. Mam pytanie odnośnie liczników. Jak z \(\displaystyle{ {(n+2)!}}\) powstało \(\displaystyle{ {n!(n+1)(n+2)}}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zadanie z nierównością

Post autor: yorgin »

Definicja rekurencyjna silni:
\(\displaystyle{ n!=\left\{\begin{array}{l} 1,\; gdy\; n=0,1\\ (n-1)!n,\; gdy\; n\geq 2 \end{array}}\)
Na tej podstawie mamy:\(\displaystyle{ (n+2)!=(n+2-1)!(n+2)=(n+1)!(n+2)=(n+1-1)!(n+1)(n+2)=n!(n+1)(n+2)}\)
allexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2006, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Zadanie z nierównością

Post autor: allexx »

Bardzo dziękuję za pomoc, teraz rozumiem
ODPOWIEDZ