reg.mnozenia
reg.mnozenia
dziecko bawi sie klockami M,M,A,A, . oblicz prawdopodobienstwo ze ulozy slowo M,A,M,A przez przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
reg.mnozenia
wg. mnie
wszytskich możliwości słów jest \(\displaystyle{ 4*3*2*1=24}\)
sprzyjających \(\displaystyle{ 2*2*1*1=4}\)
zatem prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{4}{24}= \frac{1}{6}}\)
wszytskich możliwości słów jest \(\displaystyle{ 4*3*2*1=24}\)
sprzyjających \(\displaystyle{ 2*2*1*1=4}\)
zatem prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{4}{24}= \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
reg.mnozenia
Odpowiedź jest oczywiście poprawna ale co do rozwiązania można mieć wątpliwości (chyba, że założymy, że jednakowe litery są rozróżnialne). Jeżeli litery nie są rozróżnialne to ilość możliwych do ułożenia słów to permutacje z powtórzeniami:
\(\displaystyle{ \frac{4!}{2! \cdot 2!}=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{4!}{2! \cdot 2!}=6}\)