Witam. Mam problem z pewnym zadaniem o danej treści:
Ile różnych nieparzystych liczb 6-cyfrowych można utworzyć z cyfr 2, 2, 4, 4, 7, 9?
Wiem, że wszystkich różnych może być\(\displaystyle{ \frac{6!}{2!2!}=180}\).
Niestety nie wiem jak dojść do wyniku dla nieparzystych.
Próbowałem przy pomocy _ _ _ _ _ _ ale się gubię i mi nie wychodzi.
Z góry dziękuję za pomoc.
Permutacje z powtórzeniami
- lavena
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 23:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Permutacje z powtórzeniami
Mamy dwie możliwości:
1) Na ostatnim miejscu ustawiamy 7 i pozostałe cyfry ustawiamy na \(\displaystyle{ \frac{5!}{2!2!}}\) sposobów
2) Podobnie, tylko na ostatnim miejscu ustawiamy 9.
Razem \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{5!}{2!2!}}\) różnych ustawień.
1) Na ostatnim miejscu ustawiamy 7 i pozostałe cyfry ustawiamy na \(\displaystyle{ \frac{5!}{2!2!}}\) sposobów
2) Podobnie, tylko na ostatnim miejscu ustawiamy 9.
Razem \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{5!}{2!2!}}\) różnych ustawień.