Spośród ośmiu wierzchołków sześcianu o krawędzi 1 losujemy trzy. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że trójkąt, którego wierzchołkami są wylosowne punkty, ma pole równe:
\(\displaystyle{ a) \frac{1}{2}
b) \frac{\sqrt{2}}{2}
c) \frac{\sqrt{3}}{2}
?}\)
w odpowiedziach wyniki wynoszą
a) 3/7
b) 3/7
c) 1/7
a mi wychodzi 3/5 1/5 i 1/5
dzięki za pomoc
pozdrawiam
Matka Chrzesna
prawdopodobieństwo klasyczne*
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
prawdopodobieństwo klasyczne*
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={8\choose 3}=56}\)
jeśli chodzi o te podpunkty, to najpierw zastanów się które trójkąty będą miały poszczególne pola
a potem zlicz ich ilość pamiętając ze nie mogą się powtarzać. Nie ma na to innej rady
jeśli chodzi o te podpunkty, to najpierw zastanów się które trójkąty będą miały poszczególne pola
a potem zlicz ich ilość pamiętając ze nie mogą się powtarzać. Nie ma na to innej rady
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
prawdopodobieństwo klasyczne*
dzięki za pomoc
miałam troche problem z dostrzeżeniem tych trójkątów z punktu B i C... zwłaszcza z C
nie ma na to jakiejś innej metody?
jakiegoś wzoru?
pozdrawiam
miałam troche problem z dostrzeżeniem tych trójkątów z punktu B i C... zwłaszcza z C
nie ma na to jakiejś innej metody?
jakiegoś wzoru?
pozdrawiam