z funkcji tworzacej do wzoru jawnego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcyk00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 30 gru 2010, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn

z funkcji tworzacej do wzoru jawnego

Post autor: marcyk00 »

witam . mam funkcje tworzaca w postaci
\(\displaystyle{ S(x)= \frac{3-8x}{(1+x)(1-2x)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{A}{(1 - x)}+\frac{B}{(1 - 2x)} = \frac{A(1-2x)+B(1-x)}{(1-x)(1-2x)}}\)
dalej juz nie jestem pewien ale
\(\displaystyle{ 3-8x=A(1-2x)+B(1-x)}\)
z tego wiem ze sie jakis uklad rownan rozwiazuje ale nie potrafie go z tego utworzyc.
Mogl by ktos rozwiazac to trzeba wyznaczyc wzor jawny tzn rekurencyjny z tego . z gory dzieki za podpowiedzi..
ODPOWIEDZ