rekurencja zaleznosci pierwiastki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcyk00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 30 gru 2010, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn

rekurencja zaleznosci pierwiastki

Post autor: marcyk00 »

witam nie wiem jak sie zabrac do tego zadania. zakladajac ze dla kazdego \(\displaystyle{ n \ge 0}\) \(\displaystyle{ a_n >0}\) rozwiazac zaleznosci rekurencyjne
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_0=4 \\ a_n=\sqrt{a_{n -1} +sqrt{a_{n -2} +sqrt{a_{n -3} + sqrt{... +sqrt{a_0}}}}} \end{cases}}\) ,\(\displaystyle{ n \ge 1}\) tu wszystko pod jednym pierwiastkiem pozniej pod dwoma itd.
wskazowka zaowazyc ze ciag \(\displaystyle{ a_n}\) spelnia zaleznosc rekurencyjna \(\displaystyle{ a^2_n=2a_{n - 1}}\)
ODPOWIEDZ