mam problem z rozwiązaniem tych zadań...
1. Windą, zatrzymującą się na 6 piętrach, jadą 4 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że każda osoba wysiądzie na innym piętrze?
hmmm.... w odpowierziach jest 5/18.....
2. Test składa się z 10 pytań, na które możemy odpowiedzieć "tak" lub "nie". Test zaliczamy, jeżeli poprawnie odpowiemy na co najmniej 9 pytań. Jakie jest prawdopodobieństwo zaliczenia testu, jeśli odpowiedzi wskazujemy losowo?
w odpowiediach jest że 11/1024
dzięki za pomoc i wyjaśnienia
pozdrawiam
Matka Chrzestna
prawdopodobieństwo klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
prawdopodobieństwo klasyczne
1)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=6^{4}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=V\limits_{6}^{4}=3*4*5*6}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3*4*5*6}{6^{4}}=\frac{3*4*5}{6^{3}}=\frac{5}{18}}\)
2)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=2^{10}=1024}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={10\choose 9}+{10\choose 10}=10+1=11}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11}{1024}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=6^{4}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=V\limits_{6}^{4}=3*4*5*6}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3*4*5*6}{6^{4}}=\frac{3*4*5}{6^{3}}=\frac{5}{18}}\)
2)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=2^{10}=1024}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={10\choose 9}+{10\choose 10}=10+1=11}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11}{1024}}\)