Witam. bardzo proszę o takie proste wytłumaczenie jak mogę rozwiazać te dwa zadania:
1. na ile sposobów można przyporzadkować każdemu spośród 6 uczniów ocenę z matematyki (od 1 do 6) jeśli:
a) kazdy uczeń może otrzymać dowolna ocenę
b) każdy uczeń może otrzymać różne oceny
c)jeden uczeń może otrzymać szóstkę a pozostali uczniowie oceny niższe niż 6?
2. Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 5?
bardzo proszę o pomoc. kompletnie nie kapuję o co kaman w tych zadaniach.
liczenie mozliwości
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
liczenie mozliwości
1)
a)\(\displaystyle{ 6^6}\) - każdy może otrzymać dowolną ocenę.
b)\(\displaystyle{ 6!}\) - zakładam, że chodzi o to, że każdy uczeń ma dostać inną ocenę.
c)\(\displaystyle{ 6*5^5}\) - wybieramy jednego z uczniów (on dostaje 6 - mamy 6 takich możliwości), a następne pozostałym przyporządkujemy dowolne oceny.
2)
Wiemy, że aby zaszedł warunek podzielności przez 5 ostatnią cyfrą musi być 0 lub 5.
\(\displaystyle{ \frac{9!}{(9-4)!}+8* \frac{8!}{5!}}\)
a)\(\displaystyle{ 6^6}\) - każdy może otrzymać dowolną ocenę.
b)\(\displaystyle{ 6!}\) - zakładam, że chodzi o to, że każdy uczeń ma dostać inną ocenę.
c)\(\displaystyle{ 6*5^5}\) - wybieramy jednego z uczniów (on dostaje 6 - mamy 6 takich możliwości), a następne pozostałym przyporządkujemy dowolne oceny.
2)
Wiemy, że aby zaszedł warunek podzielności przez 5 ostatnią cyfrą musi być 0 lub 5.
\(\displaystyle{ \frac{9!}{(9-4)!}+8* \frac{8!}{5!}}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 19:45 przez Dakurels, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
liczenie mozliwości
Na pewnoDakurels pisze:2)
Wiemy, że aby zaszedł warunek podzielności przez 5 ostatnią cyfrą musi być 0 lub 5.
\(\displaystyle{ 2* \frac{9!}{(9-4)!}}\)
Zauważ, że jeżeli ostatnią cyfrą jest 5, to na pierwszym miejscu nie można wybrać dowolnej z pozostałych cyfr, bo pierwszą cyfrą nie może być 0.
-- 17 sty 2011, o 19:11 --
Czy jesteś pewny, że po poprawce jest to dobra odpowiedź? Przecież drugi składnik jest większy (i to bardzo dużo razy) niż w ogóle wszystkich liczb 5-cyfrowychDakurels pisze:\(\displaystyle{ \frac{9!}{(9-4)!}+8!* \frac{8!}{5!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
liczenie mozliwości
Kurcze! Znak silni przy ósemce wpadł niechcący, chyba jak coś usuwałem to został. Poprawione.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
liczenie mozliwości
Bo są to wariacje z powtórzeniami.
Jest 6 możliwości przyporządkowania oceny dla każdego z 6 uczniów. Tak samo jak byłoby 6 rzutów kostką do gry.
Jest 6 możliwości przyporządkowania oceny dla każdego z 6 uczniów. Tak samo jak byłoby 6 rzutów kostką do gry.