Chińskie tw. o resztach

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
damian8m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Chińskie tw. o resztach

Post autor: damian8m »

Witam, kompletnie nie rozumiem tw. chińskeigo o resztach wiec prosze o jakieś jasne wytlumaczenie jak rozwiązać taki prosty przykład:

\(\displaystyle{ x=3(mod 4)
x=4(mod 5)
x=1(mod 7)}\)


Mam też taki przykład:

\(\displaystyle{ x=2(mod 13)
x=5(mod 9)
x=7(mod 11)}\)



Prosze o rozwiązanie choć jednego tak żebym zrozumiał o co w tym chodzi i poradził sobie z następnymi
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

Chińskie tw. o resztach

Post autor: 111sadysta »

... o_resztach
damian8m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Chińskie tw. o resztach

Post autor: damian8m »

oczywiście widziałem i nic nie zrozumiałem
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11402
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Chińskie tw. o resztach

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wejdz do kompendium Algebry - jest twierdzenie

twoj Przyklad 1

\(\displaystyle{ M=4*5*7=140}\) kongruencje pomocnicze:
\(\displaystyle{ 35 y \equiv 1 \ ( mod \ 4)}\) tj \(\displaystyle{ y=b_1=3}\)
\(\displaystyle{ 28 y \equiv 1 \ ( mod \ 5)}\) tj \(\displaystyle{ y=b_2=2}\)
\(\displaystyle{ 20 y \equiv 1 \ ( mod \ 7)}\) tj \(\displaystyle{ y=b_3=6}\)

i wynik
\(\displaystyle{ x =3*3*35+ 4*2*28+ 1*6*20 = 659 \equiv 99 \ (mod \ 140)}\)
ODPOWIEDZ