proszę o pomoc i wyjaśnienia do tych kilku ciekawych zadanek, których nie potrafie rozwiazać.
dzieki
pozdrawiam
1. Do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. Członkowie klubu wybierają przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru, jeśli ma być wybrana przynajmniej jedna kobieta?
w odpowiedziach jest 17520 ?
mi wogóle wychodzi zupełnie co innego...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Ile dziesięcioliterowych "słów" (mających sens lub nie) mozemy otrzymać, przestawiając litery w słowie KATAPULTA?
w odpowiedziach jest ze 30240,
ja robiłam to zadanie kilka razy i mi wychodzi niestety dwa razy wiecej
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Wszystkich podzbiorów zbioru A, które mają co najwyzej dwa elementy, jest 37. Ile jest wszystkich podzbiorów zbioru A?
Wogóle nie kumam tego zadania? w odpowiedziach jest ze tych liczb ma wyjść 256?
dziekuje ślicznie za pomoc
pozdrawiam
Matka Chrzestna
Kombinatoryka - 3 zadanka
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Kombinatoryka - 3 zadanka
Zadanie 1
\(\displaystyle{ 3!*({10\choose 3}+{10\choose 2}{20\choose 1}+{10\choose 1}{20\choose 2})=17520}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ \frac{9!}{3!*2!}=30240}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}=37}\)
\(\displaystyle{ 1+n+\frac{(n-1)n}{2}=37}\)
\(\displaystyle{ n+\frac{(n-1)n}{2}=36}\)
\(\displaystyle{ 2n+(n-1)n=72}\)
\(\displaystyle{ 2n+n^{2}-n=72}\)
\(\displaystyle{ 2n^{2}+n-72=0}\),czyli
\(\displaystyle{ n=8}\), bo \(\displaystyle{ n\in N}\)
ostatecznie ilość wszystkich podzbiorów wynosi \(\displaystyle{ 2^{8}=256}\)
\(\displaystyle{ 3!*({10\choose 3}+{10\choose 2}{20\choose 1}+{10\choose 1}{20\choose 2})=17520}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ \frac{9!}{3!*2!}=30240}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}=37}\)
\(\displaystyle{ 1+n+\frac{(n-1)n}{2}=37}\)
\(\displaystyle{ n+\frac{(n-1)n}{2}=36}\)
\(\displaystyle{ 2n+(n-1)n=72}\)
\(\displaystyle{ 2n+n^{2}-n=72}\)
\(\displaystyle{ 2n^{2}+n-72=0}\),czyli
\(\displaystyle{ n=8}\), bo \(\displaystyle{ n\in N}\)
ostatecznie ilość wszystkich podzbiorów wynosi \(\displaystyle{ 2^{8}=256}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2006, o 23:19 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Kombinatoryka - 3 zadanka
2) Permutacja z powtórzeniami:
... B3rzeniami
Liter jest 9, A powtarza się 3 razy, a T dwa razy, a więc:
\(\displaystyle{ \frac{9!}{3!\cdot{2!}}=30240}\)
... B3rzeniami
Liter jest 9, A powtarza się 3 razy, a T dwa razy, a więc:
\(\displaystyle{ \frac{9!}{3!\cdot{2!}}=30240}\)
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Kombinatoryka - 3 zadanka
Zadanie 2
II sposób
\(\displaystyle{ {9\choose 3}{6\choose 2}{4\choose 1}{3\choose 1}{2\choose 1}=84*15*4*3*2=30240}\)
II sposób
\(\displaystyle{ {9\choose 3}{6\choose 2}{4\choose 1}{3\choose 1}{2\choose 1}=84*15*4*3*2=30240}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy