24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Takich sposobów rozmieszczenia jest oczywiście 253.Jak wyznaczyć wszystkie? Lub jak przekształcać podstawowy zestaw.
01,02,03,04,05,06,07,08
09,10,11,12,13,14,15,16
17,18,19,20,21,22,23,24
01,02,03,04,05,06,07,08
09,10,11,12,13,14,15,16
17,18,19,20,21,22,23,24
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Skąd ta pewność i jak to obliczyłeś?starak pisze:Takich sposobów rozmieszczenia jest oczywiście 253.
Nie piszesz oczywiście czy te szuflady są rozróżnialne, ale Twoja odpowiedź i tak jest zła. Zauważ, że tylko możliwości wyboru 3 kul z 24 do I szuflady mamy:
\(\displaystyle{ {24 \choose 3} =2024}\)
A teraz wybierzemy kolejne 3 kule do II szuflady:
\(\displaystyle{ {21 \choose 3} =1330}\)
Dla dwóch klejnych szuflad mamy już:
\(\displaystyle{ 2024 \cdot 1330=2 691 920}\)
możliwych wariantów rozmieszczenia kul (lub o połowę mniej gdy szuflady są nierozróżnialne).
A co z pozostałymi szufladami?
Proponuję żebyś poczytał sobie ten wątek: https://www.matematyka.pl/230511.htm
I raczej nie radziłbym Ci wypisywania wszystkich wariantów, bo chyba chciałbyś jeszcze w swoim życiu robić coś innego
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Wybacz ,sam przyznałeś,wszystkich możliwosci jest 2024, ja mówię o zestawach po 8 takich jak podany w moim poście .Nie numerujemy szuflad,Szafek 8-mio szufladowych jest 253.Wyczerpuje to wszystkie kombinacje trójkowe z 24.
253*8=2024.Jak fizycznie rozpisać jedną z możliwych ustawień wszystkich 253 szafek ośmio szufladkowych.
Może inaczej.Rozmieść 2024 kombinacje trójkowe tak aby w każdej szafce, o
8 szufladach były wszystkie 24 kule.Czy teraz zgadzasz się z moim rozumowaniem?Pozdrawiam-- 15 sty 2011, o 17:59 --Poszukiwanie zestawu 253 to oczywiście iloczyn n/w liczb
2024
1330
816
455
220
84
20
Dlatego zastanawiałem się nad przekształceniami zawartości jednej szafki ośmio szufladkowej,warunek który upraszcza to wszystkie 24 kule w szafce i osiem kombinacji trójkowych z wszystkich 2024.Wystarczy 253 szafek aby spełnić moje założenia.
253*8=2024.Jak fizycznie rozpisać jedną z możliwych ustawień wszystkich 253 szafek ośmio szufladkowych.
Może inaczej.Rozmieść 2024 kombinacje trójkowe tak aby w każdej szafce, o
8 szufladach były wszystkie 24 kule.Czy teraz zgadzasz się z moim rozumowaniem?Pozdrawiam-- 15 sty 2011, o 17:59 --Poszukiwanie zestawu 253 to oczywiście iloczyn n/w liczb
2024
1330
816
455
220
84
20
Dlatego zastanawiałem się nad przekształceniami zawartości jednej szafki ośmio szufladkowej,warunek który upraszcza to wszystkie 24 kule w szafce i osiem kombinacji trójkowych z wszystkich 2024.Wystarczy 253 szafek aby spełnić moje założenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
W którym miejscu? I co rozumiesz pod pojęciem wszystkich możliwości? Napisałem tylko, że jest tyle możliwości wyboru 3 elementów z 24. Nigdzie nie podałem gotowego rozwiązania a mój post był wskazówkąstarak pisze:Wybacz ,sam przyznałeś,wszystkich możliwosci jest 2024
Wpisany przez Ciebie tytuł to : 24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdejstarak pisze:ja mówię o zestawach po 8 takich jak podany w moim poście .Nie numerujemy szuflad
Czyli mamy 8 zestawów po trzy kule w każdym. Zadanie sprowadza się więc do podziału zbioru 24-elementowego na 8 zbiorów 3-elementowych.
Co to za szafki 8-mio szufladowe?! Skąd liczba 253?starak pisze:Szafek 8-mio szufladowych jest 253.Wyczerpuje to wszystkie kombinacje trójkowe z 24.
253*8=2024
Ale 2024 to tylko ilość możliwości wyboru jednego zestawu. Co z pozostałymi kulami?starak pisze:Jak fizycznie rozpisać jedną z możliwych ustawień wszystkich 253 szafek ośmio szufladkowych.
Może inaczej.Rozmieść 2024 kombinacje trójkowe tak aby w każdej szafce, o
8 szufladach były wszystkie 24 kule.
Przede wszystkim to nie mogę pojąć Twojego rozumowania. Jest straszny chaos w tym co piszesz.starak pisze:Czy teraz zgadzasz się z moim rozumowaniem?Pozdrawiam
Czy przeczytałeś wątek w podanym przeze mnie linku? Tam jest wszystko przystępnie wytłumaczone. Wątek dotyczyły podziału zbioru na dowolne (rozróżnialne i nierozróżnialne, równoliczne i o różnej liczbie elementów), niepuste podzbiory.
Jeżeli treść zadania jest taka jak w tytule, to po przeanalizowaniu tamtego wątku bez problemu napisałbyś odpowiedź do zadania.
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Masz rację,przeskok myślowy ...kule/kombinacje
Kombinacji trójkowych z 24 jest 2024.
szuflad jest 253
w każdej jest 8 kombinacji
tak dobranych aby zawierały wszystkie 24 kule
Interesuje mnie rozpisanie tych 253 zestawów
Kombinacji trójkowych z 24 jest 2024.
szuflad jest 253
w każdej jest 8 kombinacji
tak dobranych aby zawierały wszystkie 24 kule
Interesuje mnie rozpisanie tych 253 zestawów
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Twój tok myślenia jest dla mnie zagadką.
Czym są te kombinacje których jest wg Ciebie 8? A dokładniej skąd wzięły się te liczby tzn. 253 oraz 8? Jakiego działania są wynikiem?
Co oznacza, że kombinacje zawierają wszystkie 24 kule?
Czy potrafisz precyzyjnie, matematycznym językiem odpowiedzieć na powyższe pytania?
I jaki jest cel Twoich rozważań? Czy chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie: ile jest możliwości rozmieszczenia 24 kul w 8 nierozróżnialnych szufladach po 3 kule w każdej szufladzie?
OK. \(\displaystyle{ C^{3}_{24}=2024}\) ale co z tego miałoby wynikać? Ta liczba oznacza tylko ilość możliwych wyborów 3 elementów z 24.starak pisze:Masz rację,przeskok myślowy ...kule/kombinacje
Kombinacji trójkowych z 24 jest 2024.
Jakich szuflad? Szuflad jest 8. Sam napisałeś 24 kule w ośmiu szufladachstarak pisze:szuflad jest 253
w każdej jest 8 kombinacji tak dobranych aby zawierały wszystkie 24 kule
Czym są te kombinacje których jest wg Ciebie 8? A dokładniej skąd wzięły się te liczby tzn. 253 oraz 8? Jakiego działania są wynikiem?
Co oznacza, że kombinacje zawierają wszystkie 24 kule?
Wszystkich możliwych rozmieszczeń kul w szufladach jest ponad 9 bilionów - co Ty chcesz tak naprawdę rozpisywać?starak pisze:Interesuje mnie rozpisanie tych 253 zestawów
Czy potrafisz precyzyjnie, matematycznym językiem odpowiedzieć na powyższe pytania?
I jaki jest cel Twoich rozważań? Czy chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie: ile jest możliwości rozmieszczenia 24 kul w 8 nierozróżnialnych szufladach po 3 kule w każdej szufladzie?
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Dokładnie takie pytanie. "ile jest możliwości rozmieszczenia 24 kul w 8 nierozróżnialnych szufladach po 3 kule w każdej szufladzie? "trzy kule stanowiące jedną kombinację.
Interesuje mnie wizualne rozpisanie tych 253 możliwości po 8 kombinacji takich aby w tych każdych ośmiu zawarte były wszystkie 24 kule.Wybacz za brak precyzji i dziękuję za próbę pomocy.
Interesuje mnie wizualne rozpisanie tych 253 możliwości po 8 kombinacji takich aby w tych każdych ośmiu zawarte były wszystkie 24 kule.Wybacz za brak precyzji i dziękuję za próbę pomocy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Czy możesz napisać co to są za możliwości i skąd masz liczbę 253? Jakie wykonałeś działanie żeby uzyskać ta liczbę?Interesuje mnie wizualne rozpisanie tych 253 możliwości
Co to są za kombinacje i skąd liczba 8? Z jakiego działania ona wynika?po 8 kombinacji
Jeżeli interesuje Cie odpowiedź na postawione pytanie, to czy przeczytałeś uważnie wątek w podanym wcześniej linku? Tam jest dokładne wyjaśnienie do Twojego pytania.
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Może tak
2024 kombinacje łączymy w 253 zestawach po 8 kombinacji tak aby w każdych 8 kombinacjach zawarte były wszystkie 24 liczby.
Interesuje mnie 253 takie zestawy jak niżej zawierające wszystkie 2024 komb.
01,04,07,10,13,16,19,22
02,05,08,11,14,17,20,23..........aż do 253 zestawu.
03,06,09,12,15,18,21,24
podany przez Ciebie wątek dotyczy obliczenia ilości a nie konkretnego rozpisania zestawów.
2024 kombinacje łączymy w 253 zestawach po 8 kombinacji tak aby w każdych 8 kombinacjach zawarte były wszystkie 24 liczby.
Interesuje mnie 253 takie zestawy jak niżej zawierające wszystkie 2024 komb.
01,04,07,10,13,16,19,22
02,05,08,11,14,17,20,23..........aż do 253 zestawu.
03,06,09,12,15,18,21,24
podany przez Ciebie wątek dotyczy obliczenia ilości a nie konkretnego rozpisania zestawów.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Widzę, że Ty w kółko o tym samym i z pewnością się nie dogadamy. Nie potrafisz (lub nie chcesz) odpowiedzieć na proste, konkretne pytania (np. z jakiego działania wziąłeś liczbę 253?)
Nie wiem do czego dążysz, bo skoro jak sam napisałeś masz obliczyć ile jest możliwości rozmieszczenia 24 kul w 8 nierozróżnialnych szufladach po 3 kule w każdej szufladzie? to do czego potrzebne jest Ci rozpisywanie czegoś o czym nie umiesz nawet powiedzieć czym jest i skąd się wzięło.
Tym samym pozostaje mi tylko życzyć Ci owocnej pracy
Nie wiem do czego dążysz, bo skoro jak sam napisałeś masz obliczyć ile jest możliwości rozmieszczenia 24 kul w 8 nierozróżnialnych szufladach po 3 kule w każdej szufladzie? to do czego potrzebne jest Ci rozpisywanie czegoś o czym nie umiesz nawet powiedzieć czym jest i skąd się wzięło.
Tym samym pozostaje mi tylko życzyć Ci owocnej pracy
24 kule w ośmiu szufladach po trzy w każdej
Chyba się poddam.Nic nie chcę obliczyć.Tak nie napisałem.Wszystkich kombinacji trójkowych z 24 liczb (kuL) jest 2024.Można je pogrupować po 8 i będzie takich grup 253.....A 253*8=2024 wszystkich kombinacji.Kolejność kombinacji w grupach po 8 dowolna.
Dokładam tylko jeden warunek aby każde 8 kombinacji zawierało wszystkie 24liczby(kule).3*8=24. Przykładowy zestaw jest wyżej.Można siłowo obliczać ale chcę znależć sposób przekształcania przykładowego zestawu aby uzyskać dowolne ,jedno z ogromnej liczby rozwiązań grup 253.
Obliczenia kombinatoryczne są w miarę proste.Ustawienie trudniejsze.Dziękuję za próbę pomocy,jestem nowy,nie znam jeszcze LaTeX-a .Widzę że bez wzorów się nie zrozumiemy.
pozdrawiam
Dokładam tylko jeden warunek aby każde 8 kombinacji zawierało wszystkie 24liczby(kule).3*8=24. Przykładowy zestaw jest wyżej.Można siłowo obliczać ale chcę znależć sposób przekształcania przykładowego zestawu aby uzyskać dowolne ,jedno z ogromnej liczby rozwiązań grup 253.
Obliczenia kombinatoryczne są w miarę proste.Ustawienie trudniejsze.Dziękuję za próbę pomocy,jestem nowy,nie znam jeszcze LaTeX-a .Widzę że bez wzorów się nie zrozumiemy.
pozdrawiam