1) Z tali 52 kart wybrano 5 kart. Na ile sposobów możemy wylosować:
a) 4 asy b) 4 asy i 1 króla c) 3 piki proszę jak możecie to pomóżcie
Z tali 52 kart wybrano 5 kart.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
Z tali 52 kart wybrano 5 kart.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, o 12:40 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Z tali 52 kart wybrano 5 kart.
a)
Wybieramy 4 asy z czterech i jedną kartę spośród pozostałych 48 kart
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot {48 \choose 1} =1\cdot48=48}\)
b)
Wybieramy 4 asy z czterech i jednego króla z czterech
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot {4 \choose 1}=1\cdot4=4}\)
c)
Wybieramy 3 kiery z czterech i 2 karty z pozostałych 48
\(\displaystyle{ {4 \choose 3} \cdot {48 \choose 2}=4\cdot1128=4512}\)
Wybieramy 4 asy z czterech i jedną kartę spośród pozostałych 48 kart
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot {48 \choose 1} =1\cdot48=48}\)
b)
Wybieramy 4 asy z czterech i jednego króla z czterech
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot {4 \choose 1}=1\cdot4=4}\)
c)
Wybieramy 3 kiery z czterech i 2 karty z pozostałych 48
\(\displaystyle{ {4 \choose 3} \cdot {48 \choose 2}=4\cdot1128=4512}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Z tali 52 kart wybrano 5 kart.
Chodzi wprawdzie o piki, ale niezależnie od tego kart jednego koloru mamy 13 , czyli wybieramy 3 kiery z 13 i 2 karty z pozostałych 39.irena_1 pisze: c)
Wybieramy 3 kiery z czterech i 2 karty z pozostałych 48
\(\displaystyle{ {4 \choose 3} \cdot {48 \choose 2}=4\cdot1128=4512}\)