Równe współczynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 12 razy
Równe współczynniki
W rozwinięciu dwumianu \(\displaystyle{ (1+x)^{n}}\) współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{4}}\) jest równy współczynnikowi przy\(\displaystyle{ x^{8}}\). Oblicz n.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równe współczynniki
Jak to rozpiszesz z dwumianu Newtona, to otrzymasz
\(\displaystyle{ (1+x)^n=...+{n\choose 4}x^4+...+{n\choose 8}x^8+...}\)
czyli mamy równanie
\(\displaystyle{ {n\choose 4}={n\choose 8}\\n=12}\)
\(\displaystyle{ (1+x)^n=...+{n\choose 4}x^4+...+{n\choose 8}x^8+...}\)
czyli mamy równanie
\(\displaystyle{ {n\choose 4}={n\choose 8}\\n=12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 12 razy
Równe współczynniki
Skąd Ci wyszlo 12...? Rozpisałes to normalnie tak jak sie rozpisuje...? Bo u mnie po skroceniu wychodza potego czwartego stopnia i w ogole kosmiczne liczby..;P ;/
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równe współczynniki
Wychodzi cos takiego
\(\displaystyle{ 5\cdot 6\cdot 7\cdot 8=(n-7)(n-6)(n-5)(n-4)}\)
i tego nie rozpisujesz, bo to za długie , ale zauważasz, że n jest naturalne, a po lewej i po prawej czynniki są ustawione rosnąco, czyli masz n-7=5 itp.
\(\displaystyle{ 5\cdot 6\cdot 7\cdot 8=(n-7)(n-6)(n-5)(n-4)}\)
i tego nie rozpisujesz, bo to za długie , ale zauważasz, że n jest naturalne, a po lewej i po prawej czynniki są ustawione rosnąco, czyli masz n-7=5 itp.
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Równe współczynniki
\(\displaystyle{ \frac{n!}{4!*(n-4)!}=\frac{n!}{8!*(n-8)!}}\)
czyli
\(\displaystyle{ (n-8)!=4!}\)
i
\(\displaystyle{ (n-4)!=8!}\)
można tak sobie pójść na skróty
poza tym to od razu widać że to bedzie 12
czyli
\(\displaystyle{ (n-8)!=4!}\)
i
\(\displaystyle{ (n-4)!=8!}\)
można tak sobie pójść na skróty
poza tym to od razu widać że to bedzie 12