Wariacje z powtórzeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: Matka Chrzestna »

dzięki za pomoc i rozwiązanie i wytłumaczenie wcześniejszychzadań

a oto kolejne zadania z którymi nie mogę sobie poradzić...
bardzo proszę o ich wytłumaczenie

1. Ile jest liczb pięciocyfrowych zaczynających się od 12 (w odpowiedziach jest ze 100 nie wiem jak im to wyszło)?

3. Ile jest liczb czterocyfrowych, w których zapisie wszystkie cyfry są różne? (w odp jest 4536)

dzieki wielkie
pozdrawiam
Matka Chrzestna
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: d(-_-)b »

1)

1 2 _ _ _

\(\displaystyle{ 10*10*10=1000}\)

2)

_ _ _

\(\displaystyle{ 7*8*8=448}\)

3)

_ _ _ _

\(\displaystyle{ 9*9*8*7=4536}\)
ODPOWIEDZ