Kule w urnie- zdanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
smf1113
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 sty 2011, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czeczenia

Kule w urnie- zdanie

Post autor: smf1113 »

Witam mam problem z takim zadaniem:
Mamy dwie urny, w pierwszej urnie: 3 kule białe i 2 czarne, a w drugiej urnie: 2 białe i 3 czarne. Z przypadkowo wybranej urny losujemy 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Kule w urnie- zdanie

Post autor: Kamil Wyrobek »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{5} + \frac{1}{2} \cdot \frac{3}{5} = \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ