Czesc
Mam problem z zadaniem z rekurencji! Pomocy
zad.
Znaleźć równanie rekurencyjne dla liczby n-elementowych ciągów ternarnych \(\displaystyle{ ( 0, 1, 2 )}\) w który
a) liczba zer jest parzysta
b) liczba zer i liczba jedynek są parzyste
Rekurencja - ciągi ternarne
Rekurencja - ciągi ternarne
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2014, o 07:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Rekurencja - ciągi ternarne
Także zastanawiam się nad rozwiązaniem tego zadania. Będę wdzięczna za pomoc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Rekurencja - ciągi ternarne
Podpunkt a)
Zastanówmy się nad małymi przypadkami. Jeśli ciąg jest długości 1 (oznaczamy \(\displaystyle{ a_1}\)), to mamy dwa przypadki - ciąg jest równy albo 1 albo 2, więc \(\displaystyle{ a_1=1}\)
Jeśli ciąg jest długości 2, to mamy następujące możliwości \(\displaystyle{ (0,0)}\), \(\displaystyle{ (1,1)}\), \(\displaystyle{ (1,2)}\), \(\displaystyle{ (2,2)}\) \(\displaystyle{ (2,1)}\), więc \(\displaystyle{ a_2=5}\)
Teraz wyobraźmy sobie, że mamy ciąg długości n. Jeśli na pierwszym miejscu stoi 0, to na jednym z innych miejsc też musi stać 0, więc zostaje nam \(\displaystyle{ n-2}\) (\(\displaystyle{ a_{n-2}}\)) miejsc do wypełnienia.
Jeśli na pierwszym miejscu stoi 1 bądź 2, to mamy ciągle \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc do wypełnienia.
Tak więc możemy teraz sformułować równanie ciągu:
Drugi podpunkt podobnie.
Zastanówmy się nad małymi przypadkami. Jeśli ciąg jest długości 1 (oznaczamy \(\displaystyle{ a_1}\)), to mamy dwa przypadki - ciąg jest równy albo 1 albo 2, więc \(\displaystyle{ a_1=1}\)
Jeśli ciąg jest długości 2, to mamy następujące możliwości \(\displaystyle{ (0,0)}\), \(\displaystyle{ (1,1)}\), \(\displaystyle{ (1,2)}\), \(\displaystyle{ (2,2)}\) \(\displaystyle{ (2,1)}\), więc \(\displaystyle{ a_2=5}\)
Teraz wyobraźmy sobie, że mamy ciąg długości n. Jeśli na pierwszym miejscu stoi 0, to na jednym z innych miejsc też musi stać 0, więc zostaje nam \(\displaystyle{ n-2}\) (\(\displaystyle{ a_{n-2}}\)) miejsc do wypełnienia.
Jeśli na pierwszym miejscu stoi 1 bądź 2, to mamy ciągle \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc do wypełnienia.
Tak więc możemy teraz sformułować równanie ciągu:
\(\displaystyle{ a_n=2a_{n-1}+a_{n-2},\;}\) \(\displaystyle{ a_1=1,\;}\) \(\displaystyle{ a_2=5}\)
Drugi podpunkt podobnie.