zdarzenia a i b

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
justysia14112008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2010, o 21:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kozienice

zdarzenia a i b

Post autor: justysia14112008 »

Zdarzenia A i B są zdarzeniami rzestrzeni Omega
Oblicz prawdopodobieństwa P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B)
i P(A\(\displaystyle{ \cap}\) B') wiedząc że P(A')=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B)=\(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
P(B') =\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

zdarzenia a i b

Post autor: patryk_elk »

z danych wynika \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')= \frac{1}{2}}\)
I wiemy z własności że \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\) przekształcasz i liczysz
drugą z kolei jak sobie rozrysujesz na przykładach zbiorów, zauważysz że \(\displaystyle{ P(A \cap B')= P(A)-P(A \cap B)}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

zdarzenia a i b

Post autor: mat_61 »

patryk_elk pisze:z danych wynika \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')- \frac{2}{3}}\)
To z pewnością błąd "pisarski" ale niedobrze wygląda:

\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')\textcolor{red}{=} \frac{2}{3}}\)
patryk_elk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2010, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 11 razy

zdarzenia a i b

Post autor: patryk_elk »

tak pisarski, ale kto kuma ten zrozumie
ODPOWIEDZ