permutacje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

permutacje

Post autor: Matka Chrzestna »

trochę trudniejsze zadaanie :)

Korzystając z zasady indukcji matematycznej, udowodnij, ze \(\displaystyle{ P_{n}=n!}\)

jak to udowodnić?
wogóle co to jest indukcja matematyczna?
to było chyba to, że jeżeli coś tam,... to coś tam... =>

ślicznie prosze o wytłumaczenie
dziekuję pięknie
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

permutacje

Post autor: d(-_-)b »

Mamy do udowodnienia

\(\displaystyle{ P\limits_{n}=n(n-1)(n-2)*...*3*2*1=n!}\)

Dowód:

1 krok:

Sprawdźmy prawdziwość dla n=1

liczba permutacji wynosi tu 1, czyli \(\displaystyle{ P\limits_{1}=1}\)

oczywiste jest, że \(\displaystyle{ P\limits_{1}=1!=1}\)

wzór jest zatem prawdziwy

2 krok:
\(\displaystyle{ k\in N}\)
należy wykazać, że \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{k\geq1}\left[P\limits_{k}=k!\rightarrow P\limits_{k+1}=(k+1)!\right]}\)

podzielmy zatem zbiór k+1 elementowy na dwa podzbiory
mianowicie
k-elementowy
i
jednoelementowy \(\displaystyle{ \{k+1\}}\)

Z założenia mamy, że wszystkich permutacji pierwszego podzbioru jest \(\displaystyle{ P\limits_{k}=k!}\)

jeśli do każdej z takich permutacji dodamy teraz element zbioru jednoelementowego to w ten sposob otrzymamy wszystkie (k+1)-wyrazowe permutacje zbioru (k+1) elementowego, zatem wszystkich jest

\(\displaystyle{ P\limits_{k+1}=k!(k+1)=(k+1)!}\)

ostatecznie mamy, że wzór \(\displaystyle{ P\limits_{k}=k!\rightarrow P\limits_{k+1}=(k+1)!}\)

jest spełniony przez każdą liczbę naturalną \(\displaystyle{ n\geq 1}\)
ODPOWIEDZ