cześć
mam problem z takim zadankiem, wogóle nie mogę go rozwiązać
czy moze mi ktoś je wytłumaczyć
Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 5, w którychmogą występować cyfry 0,1,2,3,4,5?
w odpowiedziach jest, że 2160
mi wogóle nie wychodzi....
dzięki wielkie
reguła mnożenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
reguła mnożenia?
Wychodzi mi tak jak napisałaś, ale pod warunkiem ,że cyfry mogą się powtarzać
najlepiej narysuj sobie
_ _ _ _ _
teraz zastanów się kiedy liczba dzieli się przez 5 ?
oczywiście tylko wtedy gdy na końcu stoi cyfra 0 lub 5
zatem stawiamy na końcu cyfre 5
_ _ _ _ 5
teraz zastanów się ile możesz ustawić cyfr na pierwszym, drugim ... miejscu
na 1) 5, gdyż nie możemy ustawić na początku zera
na 2) 6
na 3) 6
na 4) 6
na 5) stoi zawsze 5
czyli
\(\displaystyle{ 5*6*6*6*6*1=1080}\)
teraz stawiamy na końcu cyfre 0
_ _ _ _ 0
teraz zastanów się ile możesz ustawić cyfr na pierwszym, drugim ... miejscu
na 1) 5, gdyż nie możemy ustawić na początku zera
na 2) 6
na 3) 6
na 4) 6
na 5) stoi zawsze 0
czyli
\(\displaystyle{ 5*6*6*6*6*1=1080}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ 1080+1080=2160}\)
najlepiej narysuj sobie
_ _ _ _ _
teraz zastanów się kiedy liczba dzieli się przez 5 ?
oczywiście tylko wtedy gdy na końcu stoi cyfra 0 lub 5
zatem stawiamy na końcu cyfre 5
_ _ _ _ 5
teraz zastanów się ile możesz ustawić cyfr na pierwszym, drugim ... miejscu
na 1) 5, gdyż nie możemy ustawić na początku zera
na 2) 6
na 3) 6
na 4) 6
na 5) stoi zawsze 5
czyli
\(\displaystyle{ 5*6*6*6*6*1=1080}\)
teraz stawiamy na końcu cyfre 0
_ _ _ _ 0
teraz zastanów się ile możesz ustawić cyfr na pierwszym, drugim ... miejscu
na 1) 5, gdyż nie możemy ustawić na początku zera
na 2) 6
na 3) 6
na 4) 6
na 5) stoi zawsze 0
czyli
\(\displaystyle{ 5*6*6*6*6*1=1080}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ 1080+1080=2160}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy