Ile jest permutacji...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Ile jest permutacji...
Ile jest permutacji cyfr 0,...,9, w których pierwsza cyfra jest większa od 4 oraz trzecia jest mniejsza od 6? Jak zmieni się odpowiedź, jeśli oraz zastąpić przez bądź?
Czy poniższe rozumowanie jest poprawne?
Ogólnie na pierwszym miejscu mogą znajdować się cyfry od 5 do 9, na drugim od 0 do 9 wyłączając cyfrę z pierwszego miejsca, na trzecim cyfry od 0 do 5 ewentualnie wyłączając jedną lub dwie z poprzednich miejsc, na czwartym cyfry od 0 do 9 wyłączając trzy z poprzednich miejsc itd.
Jeśli na pierwszym miejscu pojawi się cyfra różna od 5 a na drugim miejscu cyfra większa od 5, to na trzecim miejscu mamy do wyboru sześć cyfr a na pozostałych miejscach cyfry od 0 do odpowiednio wyłączając cyfry z poprzednich miejsc. W tym przypadku permutacji tych jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\).
Jeśli na pierwszym miejscu pojawi się cyfra 5 (która może się pojawić również na trzecim miejscu) a na drugim miejscu cyfra większa od 5, to na trzecim miejscu mamy do wyboru pięć cyfr a na pozostałych miejscach j. w. W tym przypadku permutacji tych jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\).
Jeśli na pierwszym miejscu pojawi się cyfra 5 (która może się pojawić również na trzecim miejscu) a na drugim miejscu cyfra mniejsza od 4 (która również może pojawić się na trzecim miejscu), to na trzecim miejscu mamy do wyboru cztery cyfry a na pozostałych miejscach j. w. W tym przypadku permutacji tych jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\).
Zatem ostateczna odpowiedź brzmi
\(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 + 4 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 + 4 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\)
Odpowiedź na drugą część zadania analogicznie.
Czy poniższe rozumowanie jest poprawne?
Ogólnie na pierwszym miejscu mogą znajdować się cyfry od 5 do 9, na drugim od 0 do 9 wyłączając cyfrę z pierwszego miejsca, na trzecim cyfry od 0 do 5 ewentualnie wyłączając jedną lub dwie z poprzednich miejsc, na czwartym cyfry od 0 do 9 wyłączając trzy z poprzednich miejsc itd.
Jeśli na pierwszym miejscu pojawi się cyfra różna od 5 a na drugim miejscu cyfra większa od 5, to na trzecim miejscu mamy do wyboru sześć cyfr a na pozostałych miejscach cyfry od 0 do odpowiednio wyłączając cyfry z poprzednich miejsc. W tym przypadku permutacji tych jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\).
Jeśli na pierwszym miejscu pojawi się cyfra 5 (która może się pojawić również na trzecim miejscu) a na drugim miejscu cyfra większa od 5, to na trzecim miejscu mamy do wyboru pięć cyfr a na pozostałych miejscach j. w. W tym przypadku permutacji tych jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\).
Jeśli na pierwszym miejscu pojawi się cyfra 5 (która może się pojawić również na trzecim miejscu) a na drugim miejscu cyfra mniejsza od 4 (która również może pojawić się na trzecim miejscu), to na trzecim miejscu mamy do wyboru cztery cyfry a na pozostałych miejscach j. w. W tym przypadku permutacji tych jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\).
Zatem ostateczna odpowiedź brzmi
\(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 + 4 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 + 4 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\)
Odpowiedź na drugą część zadania analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest permutacji...
Mocno to skomplikowałeś (nawet nie chce mi się szczegółowo analizować czy jest poprawnie, ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że nie).
1) Pierwsza cyfra 5, trzecia spośród {0;1;2;3;4}, pozostałe dowolne z 8 pozostałych cyfr, czyli:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 5 \cdot 8!}\)
2) Pierwsza cyfra spośród {6;7;8;9}, trzecia spośród {0;1;2;3;4;5}, pozostałe dowolne z 8 pozostałych cyfr, czyli:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 6 \cdot 8!}\)
Teraz wystarczy dodać te wartości.
-- 4 sty 2011, o 23:21 --
\(\displaystyle{ \neg (p \wedge q) \Leftrightarrow (p|q)}\)
Tym samym od wszystkich możliwych permutacji wystarczy odjąć te obliczone powyżej.
1) Pierwsza cyfra 5, trzecia spośród {0;1;2;3;4}, pozostałe dowolne z 8 pozostałych cyfr, czyli:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 5 \cdot 8!}\)
2) Pierwsza cyfra spośród {6;7;8;9}, trzecia spośród {0;1;2;3;4;5}, pozostałe dowolne z 8 pozostałych cyfr, czyli:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 6 \cdot 8!}\)
Teraz wystarczy dodać te wartości.
-- 4 sty 2011, o 23:21 --
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem analogicznie, ale bądź jest przeciwieństwem (negacją) oraz.Odpowiedź na drugą część zadania analogicznie.
\(\displaystyle{ \neg (p \wedge q) \Leftrightarrow (p|q)}\)
Tym samym od wszystkich możliwych permutacji wystarczy odjąć te obliczone powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Ile jest permutacji...
W swoich obliczeniach nie uwzględniasz drugiego miejsca, czy to znaczy że nie trzeba go uwzględniać? Po mojemu jest tak:
Niech C1, C2, C3 oznaczają cyfry odpowiednio na pierwszym, drugim i trzecim miejscu. Ogólnie \(\displaystyle{ C1 \in \left\{ 5,6,7,8,9\right\} , C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\}}\).
1) \(\displaystyle{ C1 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C2 \in \left\{ 6,7,8,9\right\} \setminus \left\{ C1\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 6 \cdot 7!}\)
2) \(\displaystyle{ C1=5, C2 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7!}\)
3) \(\displaystyle{ C1=5, C2 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\} \setminus \left\{ C2\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 7!}\)
Wyniki dodać i to jest odpowiedź.
Co do drugiej części zadania wiem o co chodzi, tylko źle to sformułowałem.
Niech C1, C2, C3 oznaczają cyfry odpowiednio na pierwszym, drugim i trzecim miejscu. Ogólnie \(\displaystyle{ C1 \in \left\{ 5,6,7,8,9\right\} , C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\}}\).
1) \(\displaystyle{ C1 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C2 \in \left\{ 6,7,8,9\right\} \setminus \left\{ C1\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 6 \cdot 7!}\)
2) \(\displaystyle{ C1=5, C2 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7!}\)
3) \(\displaystyle{ C1=5, C2 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\} \setminus \left\{ C2\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 7!}\)
Wyniki dodać i to jest odpowiedź.
Co do drugiej części zadania wiem o co chodzi, tylko źle to sformułowałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest permutacji...
Ależ oczywiście, że uwzględniam wszystkie miejsca. Przecież dla cyfry na drugim miejscu nie ma żadnych warunków. W związku z tym można potocznie powiedzieć, że wybieram cyfrę dla I miejsca, następnie cyfrę dla III miejsca (obydwie wg określonych w zadaniu warunków) a następnie pozostałe osiem cyfr rozmieszczam dowolnie na pozostałych ośmiu miejscach tzn. II, IV, V itd.luk_rog pisze:W swoich obliczeniach nie uwzględniasz drugiego miejsca, czy to znaczy że nie trzeba go uwzględniać?
Kolejność rozpatrywanych miejsc nie ma w permutacji żadnego znaczenia jeżeli nie ma postawionych szczególnych warunków dla konkretnych miejsc.
Zobacz taki przykład:
Ile można ułożyć 3-cyfrowych liczb parzystych o nie powtarzających się cyfrach ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1;2;3;4;5;6;8\right\}}\)
Można to zrobić wg Twojej propozycji tak (rozpatrując wybór od pierwszej cyfry):
- na pierwszym miejscu cyfra nieparzysta, na drugim nieparzysta, na trzecim parzysta: \(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 4=24}\) możliwości
- na pierwszym miejscu cyfra nieparzysta, na drugim parzysta, na trzecim parzysta: \(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3=36}\) możliwości
- na pierwszym miejscu cyfra parzysta, na drugim nieparzysta, na trzecim parzysta: \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 3=36}\) możliwości
- na pierwszym miejscu cyfra parzysta, na drugim parzysta, na trzecim parzysta: \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 2=24}\) możliwości
Razem 120 możliwości.
Ale można też wybierać od ostatniej cyfry:
- na ostatnim miejscu parzysta, na drugim dowolna, na trzecim dowolna: \(\displaystyle{ 4 \cdot 6 \cdot 5=120}\)
Obydwa sposoby są oczywiście poprawne, ale różnica w ilości wykonywanych obliczeń znacząca.
W pierwszym przypadku dlatego jest ich tak dużo, że ilość możliwości wyboru trzeciej cyfry zależy od tego co wybrałeś wcześniej, dlatego też zawsze najlepiej najpierw dokonywać tych wyborów, które mają w zadaniu narzucone jakieś warunki.
Zauważ ile miałbyś pisania w twoim sposobie rozwiązania gdyby podany w zadaniu warunek nie dotyczył I i III miejsca ale np. IV i IX.
----------------------------------------------
Wracając do Twojego sposobu liczenia:
, to zapomniałeś o jednym przypadku:luk_rog pisze: 1) \(\displaystyle{ C1 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C2 \in \left\{ 6,7,8,9\right\} \setminus \left\{ C1\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 6 \cdot 7!}\)
2) \(\displaystyle{ C1=5, C2 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7!}\)
3) \(\displaystyle{ C1=5, C2 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\} \setminus \left\{ C2\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 7!}\)
1a) \(\displaystyle{ C1 \in \left\{ 6,7,8,9\right\}, C2 \in \left\{ 0;1;2;3;4;5\right\}, C3 \in \left\{ 0,1,2,3,4,5\right\} \setminus \left\{ C2\right\}}\), czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 7!}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2011, o 13:37 przez mat_61, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Ile jest permutacji...
Wszystko jasne. Co prawda z tego co widać w poprzednich postach nasze wyniki się nie zgadzają, ale pominąłem jeszcze jeden przypadek, ale dzięki Tobie uświadomiłem sobie, że istnieje. Dzięki!
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest permutacji...
Właśnie równolegle z Twoim wpisem uzupełniłem swój post o ten brakujący przypadek w Twoim rozwiązaniu. Teraz porównując wyniki zobaczysz, że są takie same a jak widać różnica w ilości obliczeń jest znacząca (nie mówiąc o możliwości ewentualnej pomyłki).
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile jest permutacji...
tzn. możesz napisać ile jest tych wszystkich możliwych permutacji. Mam już liczbę, ale chcę sobie sprawdzić, czy jest dobra.Tym samym od wszystkich możliwych permutacji wystarczy odjąć te obliczone powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest permutacji...
Moja uwaga:
Tym samym od wszystkich możliwych permutacji wystarczy odjąć te obliczone powyżej.
dotyczy oczywiście drugiego pytania.
Jak chcesz, żeby sprawdzić czy Twoja odpowiedź jest dobra to ją napisz i zaznacz którego pytania dotyczy.
Tym samym od wszystkich możliwych permutacji wystarczy odjąć te obliczone powyżej.
dotyczy oczywiście drugiego pytania.
Jak chcesz, żeby sprawdzić czy Twoja odpowiedź jest dobra to ją napisz i zaznacz którego pytania dotyczy.