witam
to moj pierwszy post na tym forum, mam nadzieje ze w dobrym dziale.
mam taki problem: mam trzy diody swiecace (led), moge regulowac jasnosc swiecenia kazdej z nich, z tym ze na kazdej diodzie moge ustawic tylko 8 roznych "jasnosci",
Ile bedzie wszystkich mozliwosci swiecenia tych 3 diod z roznymi jasnosciami?
Moze moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem?
z gory dzieki za pomoc
zadanie z diodami led
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
zadanie z diodami led
Każdą diodę można ustawić w jednej z 8 pozycji "jasności". Stosujemy więc wariacje z powtórzeniami:
\(\displaystyle{ W_8^3=8^3=512}\)
Czyli "możliwości świecenia" tych diod jest 512.
\(\displaystyle{ W_8^3=8^3=512}\)
Czyli "możliwości świecenia" tych diod jest 512.