kongruencja, podzielność liczb
kongruencja, podzielność liczb
Witam,
Mam problem z takimi oto zadaniami:
Zadanie 1. Wykorzystujac własnosci kongruencji udowodnic, ze liczba \(\displaystyle{ 7^{4n+1} + 3^{4n+1}}\) jest podzielna przez 5.
Zadanie 2. Niech a i b beda liczbami wzglednie pierwszymi. Udowodnic, ze jesli iloczyn bc jest podzielny przez a, to a jest dzielnikiem c.
Proszę o pomoc i jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Mam problem z takimi oto zadaniami:
Zadanie 1. Wykorzystujac własnosci kongruencji udowodnic, ze liczba \(\displaystyle{ 7^{4n+1} + 3^{4n+1}}\) jest podzielna przez 5.
Zadanie 2. Niech a i b beda liczbami wzglednie pierwszymi. Udowodnic, ze jesli iloczyn bc jest podzielny przez a, to a jest dzielnikiem c.
Proszę o pomoc i jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
kongruencja, podzielność liczb
Zauważ że
\(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
oraz
\(\displaystyle{ 3^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
\(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
oraz
\(\displaystyle{ 3^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
kongruencja, podzielność liczb
No tak, ale nic mi to nie rozjaśnia w dalszym ciągu;)
Takie coś mi przyszło to głowy, że
mamy tak, że istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), dla którego mamy:
\(\displaystyle{ 7^{4n}*7+3^{4n}*3=5k}\)
Takie coś mi przyszło to głowy, że
mamy tak, że istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), dla którego mamy:
\(\displaystyle{ 7^{4n}*7+3^{4n}*3=5k}\)
kongruencja, podzielność liczb
No właśnie to masz udowodnić. Wykorzystaj to co napisałem oraz własności kongruencji.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
kongruencja, podzielność liczb
zapisz sobie tak:
\(\displaystyle{ (5+2)^{4n+1}+(5-2)^{4n+1}=2^{4n+1}-2^{4n+1}=0}\)-- 31 grudnia 2010, 13:38 --Oczywiście to są równości modulo
\(\displaystyle{ (5+2)^{4n+1}+(5-2)^{4n+1}=2^{4n+1}-2^{4n+1}=0}\)-- 31 grudnia 2010, 13:38 --Oczywiście to są równości modulo
kongruencja, podzielność liczb
Przecież wystarczy pomnożyć stronami te kongruencje odpowiednio przez 7 i a potem dodać :/
kongruencja, podzielność liczb
Mógłbym prosić o jeszcze jakąś podpowiedź? Bo w dalszym ciągu nie wiem.
A jeśli nie do tego 1 zad, to może chociaż do drugiego.
A jeśli nie do tego 1 zad, to może chociaż do drugiego.
kongruencja, podzielność liczb
abc666 pisze:Zauważ że
\(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
oraz
\(\displaystyle{ 3^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
abc666 pisze:pomnożyć stronami te kongruencje odpowiednio przez 7 i 3 a potem dodać
(tutaj 3 mi się nie wpisała ale raczej łatwo było się domyśleć)
\(\displaystyle{ 7^4 \equiv 1 \pmod 5}\)
podnosimy stronami do n-tej potegi
\(\displaystyle{ 7^{4n} \equiv 1 \pmod 5}\) (1 do n-tej to 1)
mnożymy przez 7
\(\displaystyle{ 7^{4n+1} \equiv 7\equiv 2 \pmod 5}\)
Analogicznie z druga i dostajemy
\(\displaystyle{ 3^{4n+1}\equiv 3 \pmod 5}\)
Dodajemy
\(\displaystyle{ 7^{4n+1}+3^{4n+1} \equiv 2+3 \equiv 0 \pmod 5}\)
koniec.
kongruencja, podzielność liczb
No właśnie z tą 3 brakującą nie mogłem załapać. Dziękuję bardzo za pomoc przy pierwszym, drugie też już wiem jak zrobić.
Mam problem z jeszcze jednym, trochę z innej beczki, ale nie chcę zakładać nowych tematów:
Ile istnieje podziałow uporzadkowanych \(\displaystyle{ n}\)-elementowego zbioru \(\displaystyle{ A}\) na \(\displaystyle{ k}\) podzbiorów takich, że \(\displaystyle{ \left| A_{i}\right| = n_{i},
i=1,2,...,
k}\) i \(\displaystyle{ n= n_{1} + n_{2} + ...+n_k}\) ?
Mam problem z jeszcze jednym, trochę z innej beczki, ale nie chcę zakładać nowych tematów:
Ile istnieje podziałow uporzadkowanych \(\displaystyle{ n}\)-elementowego zbioru \(\displaystyle{ A}\) na \(\displaystyle{ k}\) podzbiorów takich, że \(\displaystyle{ \left| A_{i}\right| = n_{i},
i=1,2,...,
k}\) i \(\displaystyle{ n= n_{1} + n_{2} + ...+n_k}\) ?
kongruencja, podzielność liczb
Witam ponownie, nie zakładam nowego tematu, ponieważ mam problem z zadaniami podobnego typu.
\(\displaystyle{ 9^{3n+1} - 3^{3n+1} \equiv 6(mod31)}\)
Jak się uporać z czymś takim ?
\(\displaystyle{ 9^{3n+1} - 3^{3n+1} \equiv 6(mod31)}\)
Jak się uporać z czymś takim ?
kongruencja, podzielność liczb
\(\displaystyle{ 9^{3n+1} - 3^{3n+1} \equiv 6(mod31)}\)
ALe to nie jest prawda już dla \(\displaystyle{ n=1}\) , bo
\(\displaystyle{ 9^{4} - 3^{4} \equiv 1(mod31)}\)
Pozdrawiam
ALe to nie jest prawda już dla \(\displaystyle{ n=1}\) , bo
\(\displaystyle{ 9^{4} - 3^{4} \equiv 1(mod31)}\)
Pozdrawiam
kongruencja, podzielność liczb
Przepraszam, źle przepisałem;D
\(\displaystyle{ 9^{3n+1} - 3^{3n+1} \equiv 6(mod13)}\)
Chodziło o taki przykład.
\(\displaystyle{ 9^{3n+1} - 3^{3n+1} \equiv 6(mod13)}\)
Chodziło o taki przykład.
kongruencja, podzielność liczb
Zauważ że:
\(\displaystyle{ 3^3 \equiv 1(mod13)}\)
i postępuj analogicznie jak powyżej
\(\displaystyle{ 3^3 \equiv 1(mod13)}\)
i postępuj analogicznie jak powyżej