Jest takie zadnie:
Pewien niepusty zbiór ma 211 swoich, co najwyżej dwuelementowych, podzbiorów. Ile elementów ma ten zbiór?
Wiem, żę będzie tak:
\(\displaystyle{ {n\choose 0}}\)+\(\displaystyle{ {n\choose 1}}\)+\(\displaystyle{ {n\choose 2}}\)=211
Tylko proszę mi wyjaśnić dlaczego tak będzie, bo jakoś nie mogę sam do tego dojść.
Poprawiam temat. Calasilyar
Liczba podzbiorów
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Liczba podzbiorów
Oznaczmy:
n - ilość elementów zbioru
wiemy że nasz zbiór ma 211 podzbiorów, które się składają co najwyżej z dwóch elementów, tzn. \(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}=211}\)
właśnie
weż sobie zbiór \(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\)
składa się on z 3 elementów czyli n=3
wszystkich podzbiorów tego zbioru jest \(\displaystyle{ 2^{3}=8}\)
wypiszmy zatem wszystkie podzbiory
1) jedno elementowe
\(\displaystyle{ \{1\};\{2\};\{3\}}\)
2) dwu elementowe
\(\displaystyle{ \{1,2\};\{1,3\};\{2,3\}}\)
3) trzy elementowe
\(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\)
4) "zero" elementowy
\(\displaystyle{ \{\emptyset\}}\)
Razem wszystkich podzbiorów jest osiem
teraz wybieramy wzystkie dwu, jedno i "zero" elementowe i liczymy ich ilość
jest ich 7, zatem zgodnie z \(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}=211}\)
sprawdzamy czy zachodzi równość \(\displaystyle{ {3\choose 0}+{3\choose 1}+{3\choose 2}=7}\)
widzimy, że taka zależność zachodzi bo lewa strona równa się prawej
Analogicznie rozumujesz dla Twojego zadania tylko nie wyliczasz wszystkich podzbiorów bo za długo by Ci zeszlo, a poza tym jest on n-elementowy dlatego układasz wzór do tego zadania
n - ilość elementów zbioru
wiemy że nasz zbiór ma 211 podzbiorów, które się składają co najwyżej z dwóch elementów, tzn. \(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}=211}\)
właśnie
weż sobie zbiór \(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\)
składa się on z 3 elementów czyli n=3
wszystkich podzbiorów tego zbioru jest \(\displaystyle{ 2^{3}=8}\)
wypiszmy zatem wszystkie podzbiory
1) jedno elementowe
\(\displaystyle{ \{1\};\{2\};\{3\}}\)
2) dwu elementowe
\(\displaystyle{ \{1,2\};\{1,3\};\{2,3\}}\)
3) trzy elementowe
\(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\)
4) "zero" elementowy
\(\displaystyle{ \{\emptyset\}}\)
Razem wszystkich podzbiorów jest osiem
teraz wybieramy wzystkie dwu, jedno i "zero" elementowe i liczymy ich ilość
jest ich 7, zatem zgodnie z \(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}=211}\)
sprawdzamy czy zachodzi równość \(\displaystyle{ {3\choose 0}+{3\choose 1}+{3\choose 2}=7}\)
widzimy, że taka zależność zachodzi bo lewa strona równa się prawej
Analogicznie rozumujesz dla Twojego zadania tylko nie wyliczasz wszystkich podzbiorów bo za długo by Ci zeszlo, a poza tym jest on n-elementowy dlatego układasz wzór do tego zadania
- Andrzejmm
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 13 razy
Liczba podzbiorów
Dziękuję d(-_-)bie teraz to rozumiem z tym, że w zadaniu była nieścisłość, gdyż nie jest powiedziane, że zbiory te mają różne elementy, możnaby również zastosować kombinację z powtórzeniami, bodajże tak
\(\displaystyle{ {n-1\choose 0}+{n\choose 1}+{n+1\choose 2}=211}\)
Ale racja w odpowiedziach jest rozwiązanie wynikające z zależności, którą na wstępie tematu położyłem. Poprostu zadanie było źle sformułowane.
\(\displaystyle{ {n-1\choose 0}+{n\choose 1}+{n+1\choose 2}=211}\)
Ale racja w odpowiedziach jest rozwiązanie wynikające z zależności, którą na wstępie tematu położyłem. Poprostu zadanie było źle sformułowane.