Permutacje - dwa przykłady

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Piranha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Permutacje - dwa przykłady

Post autor: Piranha92 »

Przykłady, które zaraz podam, są pewnie banalnie proste. Ale ja po prostu nie mam pojęcia, o co w tym wszystkim chodzi. I czuję, że jeśli je zrozumiem, to z innymi już nie będę mieć problemów. Przykłady, o których mówię, przedstawiają się następująco:

a) \(\displaystyle{ n! \cdot \left( n+1\right) = \left( n+1\right)!}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{\left( n+2!\right) }{\left( n+1\right) \cdot \left( n+2\right) } = \frac{n! \cdot \left( n+1\right) \cdot \left( n+2\right) }{\left( n+1\right) \cdot \left( n+2\right) } = n!}\)

Czy ktoś z Was mógłby mi wyjaśnić, dlaczego wyniki są takie, a nie inne?
miodzio1988

Permutacje - dwa przykłady

Post autor: miodzio1988 »

A) zwykła definicja silni

b) To samo.

Weź sobie podstaw \(\displaystyle{ n=4}\) i zobacz jak to działa
Awatar użytkownika
Piranha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Permutacje - dwa przykłady

Post autor: Piranha92 »

Czyli rozwiązując takie zadanie, powinnam sobie podstawić jakąś konkretną liczbę? Bo ja po prostu tego nie rozumiem, jak to się stało, że z wyrażenia \(\displaystyle{ \left( n+2!\right)}\) wyszło \(\displaystyle{ n! \cdot \left( n+1\right) \cdot \left( n+2\right)}\) :) Przepraszam za swoją niekumatość ;)
miodzio1988

Permutacje - dwa przykłady

Post autor: miodzio1988 »

no to jest definicja silni....

A kazałem Ci podstawić konkretną liczbę, żebyś zobaczyła jak to działa
Awatar użytkownika
Piranha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Permutacje - dwa przykłady

Post autor: Piranha92 »

Ahaa... Rzeczywiście. Dopiero ją sprawdziłam :> Dziękuję bardzo za pomoc ;)
ODPOWIEDZ