ile roznych liczb pięciocyfrowych..
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
ile roznych liczb pięciocyfrowych..
Witam,
mam takie zadanie : ile różnych liczb pięciocyfrowych można utworzyć używając cyfr 0,1,2,3,4 tak, aby żadna cyfra się nie powtarzała?
zrobiłam to w postaci drzewka i wyszło mi, że pierwszą liczbe mogę wybrać na 4 możliwości, drugą też na cztery, trzecią na 3 , czwartą na dwa no i piątą jeden sposób. Pomnozyłam i wyszło mi 96 liczb.
Czy to jest dobry wynik?
mam takie zadanie : ile różnych liczb pięciocyfrowych można utworzyć używając cyfr 0,1,2,3,4 tak, aby żadna cyfra się nie powtarzała?
zrobiłam to w postaci drzewka i wyszło mi, że pierwszą liczbe mogę wybrać na 4 możliwości, drugą też na cztery, trzecią na 3 , czwartą na dwa no i piątą jeden sposób. Pomnozyłam i wyszło mi 96 liczb.
Czy to jest dobry wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
ile roznych liczb pięciocyfrowych..
no taki graf i liczyłam gałęzie pózniej ;> czyli napewno wynik to 96 ?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
ile roznych liczb pięciocyfrowych..
No, tylko po co ten graf to nie wiem. Przecież od razu wiadomo, że na pierwszym miejscu mogą być cztery cyfry (bez zera), a reszta jakkolwiek, czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 4!}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
ile roznych liczb pięciocyfrowych..
a jeszcze takie..Trzy kobiety jadą windą sześciopiętrowego budynku. Kazda z nich chce wysiaść na innym piętrze. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
ile roznych liczb pięciocyfrowych..
to zawsze zrob sobie dla mniejszych liczb 2 i 3 zadanie ( na piechote czy bedzie 8 czy 9 wynikiem i potem zrob dla liczb podanych w zadaniu)
u Nas mamy 3 babki--> pierwsza ma 6 pieter do wyboru, druga ma tylko 5 pieter, trzeciej zostaly 4 pietra
\(\displaystyle{ 6 \cdot 5 \cdot 4=120}\)
u Nas mamy 3 babki--> pierwsza ma 6 pieter do wyboru, druga ma tylko 5 pieter, trzeciej zostaly 4 pietra
\(\displaystyle{ 6 \cdot 5 \cdot 4=120}\)