Na ile sposobów można ustawić cztery jedynki na 100 miejscach.
W pozostałe puste miejsce wstawiamy zera.
Permutacje jedynek i zer.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 01:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 9 razy
Permutacje jedynek i zer.
Czyli mamy permutacje z powtórzeniami. 96 zer, 4 jedynki.
\(\displaystyle{ \frac{100!}{96!*4!} = \frac{100*99*98*97}{4*3*2*1} = 3921225}\)
pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{100!}{96!*4!} = \frac{100*99*98*97}{4*3*2*1} = 3921225}\)
pozdrawiam