moglby mi ktoś pomóc z takim zadaniem? Z oddziału liczącego 30 żołnierzy i 3 oficerów należy wybrać wartę składającą się z jednego oficera i 5 żołnierzy, ile jest możliwości wyboru takiej warty?
oraz z tym zadaniem??
3. W urnie jest sześć kul białych, trzy czarne i dziewięć zielonych. Losujemy z urny jedną kule. Za wylosowanie białej otrzymujemy 6 punktów. Za zieloną 3 punkty a za czarną tracimy trzy punkty
Podaj rozkład zmiennej losowej X ilości uzyskanych punktów. Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje zmiennej losowej X
ile jest możliwości? (wariancje i kombinatoryka)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 lis 2006, o 05:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 17 mar 2006, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 3 razy
ile jest możliwości? (wariancje i kombinatoryka)
Wybieramy jednego oficera z 3 razy 5 żołnierzy z 30
\(\displaystyle{ C^{1}_{3}C^{5}_{30}=3\cdot (^{30}_{5})}\)
\(\displaystyle{ C^{1}_{3}C^{5}_{30}=3\cdot (^{30}_{5})}\)
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
ile jest możliwości? (wariancje i kombinatoryka)
Oznaczmy zdarzenia:
A - wylosowanie kuli białej
B - wylosowanie kuli zielonej
C - wylosowanie kuli czarnej
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=9}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}=3}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=18}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=P(A)=\frac{6}{18}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ p_{2}=P(B)=\frac{9}{18}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ p_{3}=P(C)=\frac{3}{18}=\frac{1}{6}}\)
Jeśli zajdzie:
zdarzenie A to otrzymujemy 6 punktów
zdarzenie B to otrzymujemy 3 punkty
zdarzenie C to tracimy 3 punkty
Niech X oznacza rozkład zmiennej losowej:
\(\displaystyle{ X \{(6,\frac{1}{3}),(3,\frac{1}{2}), (-3,\frac{1}{6})\}}\)
Wartość oczekiwaną oznaczmy przez \(\displaystyle{ EX}\)
\(\displaystyle{ EX=6*\frac{1}{3}+3*\frac{1}{2}-3*\frac{1}{6}=2+1\frac{1}{2}-\frac{1}{2}=3}\)
Wariancję oznaczmy przez \(\displaystyle{ D^{2}X}\)
\(\displaystyle{ D^{2}X=(6-3)^{2}*\frac{1}{3}+(3-3)^{2}*\frac{1}{2}+(-3-3)^{2}*\frac{1}{6}=3+0+\frac{81}{6}=16\frac{1}{2}}\)
A - wylosowanie kuli białej
B - wylosowanie kuli zielonej
C - wylosowanie kuli czarnej
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=9}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}=3}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=18}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=P(A)=\frac{6}{18}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ p_{2}=P(B)=\frac{9}{18}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ p_{3}=P(C)=\frac{3}{18}=\frac{1}{6}}\)
Jeśli zajdzie:
zdarzenie A to otrzymujemy 6 punktów
zdarzenie B to otrzymujemy 3 punkty
zdarzenie C to tracimy 3 punkty
Niech X oznacza rozkład zmiennej losowej:
\(\displaystyle{ X \{(6,\frac{1}{3}),(3,\frac{1}{2}), (-3,\frac{1}{6})\}}\)
Wartość oczekiwaną oznaczmy przez \(\displaystyle{ EX}\)
\(\displaystyle{ EX=6*\frac{1}{3}+3*\frac{1}{2}-3*\frac{1}{6}=2+1\frac{1}{2}-\frac{1}{2}=3}\)
Wariancję oznaczmy przez \(\displaystyle{ D^{2}X}\)
\(\displaystyle{ D^{2}X=(6-3)^{2}*\frac{1}{3}+(3-3)^{2}*\frac{1}{2}+(-3-3)^{2}*\frac{1}{6}=3+0+\frac{81}{6}=16\frac{1}{2}}\)