Czy istnieja rozwiązania kongruencji . Jeśli tak to jakie?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
patrykos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz

Czy istnieja rozwiązania kongruencji . Jeśli tak to jakie?

Post autor: patrykos91 »

Mam problem z pewnym przykładem kongruencji , mianowicie:

\(\displaystyle{ 21x \equiv 13 \left(mod 64 \right)}\)

Wychodzi mi z tego że \(\displaystyle{ x _{0} = -39}\), co raczej jest bzdurą totalną bo przecież\(\displaystyle{ -39}\) nie należy do \(\displaystyle{ Z _{64}}\)

Jak to podejsc? , bo skoro \(\displaystyle{ NWD\left(64,21\right) = 1}\) to rozwiązanie należące do \(\displaystyle{ Z _{m}}\) na pewno istnieje ..
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Czy istnieja rozwiązania kongruencji . Jeśli tak to jakie?

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ x=25}\)
patrykos91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz

Czy istnieja rozwiązania kongruencji . Jeśli tak to jakie?

Post autor: patrykos91 »

Jeszcze jakbyś mogł napisać jak do tego dojść , to byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Czy istnieja rozwiązania kongruencji . Jeśli tak to jakie?

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ -39}\) też jest rozwiązaniem, jak i każda liczba całkowita postaci \(\displaystyle{ -39+64k}\)
ODPOWIEDZ