Wyznaczenie pary liczb całkowitych x i y

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kaxm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jakies miasto

Wyznaczenie pary liczb całkowitych x i y

Post autor: kaxm »

Witam, jak rozwiązać równanie takiej postaci 286x + 208y = 26. Jeśli w ogóle istnieje jakieś rozwiązanie, które spełnia para liczb całkowitych to wyznaczyć jedną taką parę.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Wyznaczenie pary liczb całkowitych x i y

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ x = 3\\
y = -4}\)
kaxm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jakies miasto

Wyznaczenie pary liczb całkowitych x i y

Post autor: kaxm »

A jest jakiś sposób rozwiązywania tego równania?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Wyznaczenie pary liczb całkowitych x i y

Post autor: Afish »

Zerknij tutaj i daj rozwiązanie step-by-step.
ODPOWIEDZ