Ze zbioru {2,3,4} losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby i tworzymy z nich liczbę trzycyfrową, rozpoczynając od cyfry setek. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę większą od 333.
Wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ \frac{13}{27}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|}\) wyszła mi 27 natomiast
\(\displaystyle{ \left| A\right|}\) wychodzi mi 14:
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot 2}\) gdy cyfra dziesiatek i setek to 3
+
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot 3}\) gdy cyfra dziesiątek to 4 a setek 3
+
\(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 3}\) gdy cyfra setek to 4
gdzie popełniam błąd?
Losowanie liczb
- Calfy
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Losowanie liczb
gdy cyfra dziesiatek i setek to 3 mamy \(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot 1}\) możliwości, bo wtedy na końcu musi być 4. I wtedy otrzymasz wszystkich możliwości 13.