Zależność rekurencyjna - zad. z treścią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Raveks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 gru 2010, o 01:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Zależność rekurencyjna - zad. z treścią

Post autor: Raveks »

Nowonarodzona para królików (różnej płci) zostaje umieszczona na wyspie. Każda para rodzeństwa,
gdy osiągnie dwa miesiące, wydaje co miesiąc na świat nową parę. Znaleźć zależność rekurencyjną dla
liczby \(\displaystyle{ k_{n}}\) par królików na wyspie po n miesiącach, jeśli króliki są nieśmiertelne.

Ktoś wie może jak się za to zabrać.
Jedyne co udało mi się ustalić to
\(\displaystyle{ a_{0} = 1\\
a_{1} = 1\\
a_{2} = 2}\)

Jeśli ktoś by mógł to prosił bym również o wytłumaczenie jak taką zależność rekurencyjną znaleźć.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zależność rekurencyjna - zad. z treścią

Post autor: »

Poczytaj o ciągu Fibonacciego.

Q.
ODPOWIEDZ