Dwumian Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Dwumian Newtona
Najpierw rozpisujesz symbol Newtona:
\(\displaystyle{ \frac{(2n+2)!}{(n+1)!(n+1)!} \le 4\frac{(2n!)}{n!n!}}\)
Rozbijasz silnie:
\(\displaystyle{ \frac{(2n)!(2n+1)(2n+2)}{n!n!(n+1)(n+1)} \le 4\frac{(2n!)}{n!n!}}\)
Teraz już pozostało tylko tak przekształcić równanie, aby otrzymać tożsamość.
Pierwsza podpowiedź: silnia dowolnej liczby nigdy nie da 0
Druga podpowiedź: powinno wyjść \(\displaystyle{ 1 \le 2}\), ew coś podobnego
\(\displaystyle{ \frac{(2n+2)!}{(n+1)!(n+1)!} \le 4\frac{(2n!)}{n!n!}}\)
Rozbijasz silnie:
\(\displaystyle{ \frac{(2n)!(2n+1)(2n+2)}{n!n!(n+1)(n+1)} \le 4\frac{(2n!)}{n!n!}}\)
Teraz już pozostało tylko tak przekształcić równanie, aby otrzymać tożsamość.
Pierwsza podpowiedź: silnia dowolnej liczby nigdy nie da 0
Druga podpowiedź: powinno wyjść \(\displaystyle{ 1 \le 2}\), ew coś podobnego