Ciąg - równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Spinnaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2010, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Ciąg - równanie rekurencyjne

Post autor: Spinnaker »

a) Ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) spełnia równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ x_{n+2}-4x_{n}=n, x_0=0, x_1=0}\)
Wtedy \(\displaystyle{ x_n}\) wyraża się wzorem:

b) Ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) spełnia równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ x_{n+2}+x_n=1, x_0=0, x_1=0}\)
Wtedy \(\displaystyle{ x_n}\) wyraża się wzorem:

c) Ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) spełnia równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ x_{n+2}-4x_{n+1}+4x_n=1, x_0=0, x_1=0}\)
Wtedy \(\displaystyle{ x_n}\) wyraża się wzorem:


Najlepiej jakby ktoś rozpisał to w sposób jak najprostszy, na poziomie 1. semestru studiów
abc666

Ciąg - równanie rekurencyjne

Post autor: abc666 »

Co do b) i c) 25578.htm

Co do a) to jakich metod możesz używać?
Spinnaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2010, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Ciąg - równanie rekurencyjne

Post autor: Spinnaker »

Możliwie prostym i uniwersalnym do równań rekurencyjnych. A tak poza tym dowolność.
Miło byłoby gdyby ktoś też rozwiązał przykłady b) i c). Stronę przejrzę, jak będę w domu. Dzięki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ