Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,...,11\right\}}\) losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby iloczyn wylosowanych liczb był podzielny przez 10?
ja to zrobiłam tak
\(\displaystyle{ {1 \choose 1} \cdot {10\choose 2}}\) kiedy jedna jest 10, dwie pozostałe dowolne
lub
\(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {1 \choose 1} \cdot {6 \choose 1}}\) kiedy jedna jest podzielna przez 2, druga przez 5, a trzecia dowolna
i suma tego wychodzi mi 69 a powinno być 71...
Iloczyn wylosowanych 3 liczb podzielny przez 10
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Iloczyn wylosowanych 3 liczb podzielny przez 10
A nie mogą być dwie podzielne przez 2 i jedna podzielna przez 5 ? Pominęłaś kilka przypadków.
1) \(\displaystyle{ {1 \choose 1} \cdot {10\choose 2}=45}\) jest ok
Teraz nie uwzględniamy 10.
Jedna z liczb musi być równa 5 (bo to jedyna poza 10 podzielna przez 5). Z pozostałych dziewięciu liczb losujemy dwie i odejmujemy przypadek gdy te dwie wylosowane są obie nieparzyste (nieparzystych liczb jest 5).
2) \(\displaystyle{ {1 \choose 1} \cdot {9\choose 2} - {1 \choose 1} \cdot {5\choose 2}=36-10=26}\)
1) \(\displaystyle{ {1 \choose 1} \cdot {10\choose 2}=45}\) jest ok
Teraz nie uwzględniamy 10.
Jedna z liczb musi być równa 5 (bo to jedyna poza 10 podzielna przez 5). Z pozostałych dziewięciu liczb losujemy dwie i odejmujemy przypadek gdy te dwie wylosowane są obie nieparzyste (nieparzystych liczb jest 5).
2) \(\displaystyle{ {1 \choose 1} \cdot {9\choose 2} - {1 \choose 1} \cdot {5\choose 2}=36-10=26}\)