1. Wprowadź wzór na liczbę k- elementowych wariacji z powtórzeniami ze zbioru n- elementowego.
2. Wprowadź wzór na liczbę k- elementowych wariacji bez powtórzeń ze zbioru n- elementowego.
Proszę o pomoc.
Wyprowadzić wzory
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Wyprowadzić wzory
1. Pierwszy element mogę wybrać na n sposobów (bo tyle ma zbiór), do niego dobrać drugi również na n sposobów... do poprzednich dobrać k-ty element na n sposobów, czyli n*n*n*...*n=n^k
2. Pierwszy element wybieram na n sposobów, do niego mogę dobrać drugi na (n-1) sposobów...
kolejny mogę wybrać na (n-(k-1)) sposobów, zatem n(n-1)(n-2)*...*(n-k+1)=n!/(n-k)!
2. Pierwszy element wybieram na n sposobów, do niego mogę dobrać drugi na (n-1) sposobów...
kolejny mogę wybrać na (n-(k-1)) sposobów, zatem n(n-1)(n-2)*...*(n-k+1)=n!/(n-k)!