Wyznaczanie funkcji tworzącej ciągu rekurencyjnego...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
eva8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2010, o 00:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Wyznaczanie funkcji tworzącej ciągu rekurencyjnego...

Post autor: eva8 »

Mam takie zadanie:
Wyznacz funkcję tworzącą ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie i na jej podstawie określ jego postać jawną.

a(0) = 1, a(1) = 2, a(2) = 3, a(3) = 4, ... , a(n) = n+1

Zadanie zaczęłam rozwiązywać w ten sposób:

\(\displaystyle{ a(n) = \begin{cases} 1, dla n = 0 \\ 2, dla n = 1 \\ 3, dla n = 2 \\ n + 1 , dla n \ge 3 \end{cases}}\)
f(x) - funkcja tworząca
\(\displaystyle{ f(x) = \sum_{n = 0}^{ \infty } a(n) \cdot x ^{n} = a(0) \cdot x ^{0} + a(1) \cdot x ^{1} + a(2) \cdot x ^{2} + \sum_{n = 3}^{ \infty } a(n) \cdot x^{n} = 1 + 2x + 3x^{2} + \sum_{n = 3}^{ \infty } (n+1) \cdot x^{n} = 1 + 2x + 3x^{2} + \sum_{n = 0}^{ \infty } (n+4) \cdot x^{n+3}}\)

... i niestety dalej nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Poza tym wydaje mi się, że popełniłam błąd tak licząc. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Wyznaczanie funkcji tworzącej ciągu rekurencyjnego...

Post autor: szatkus »

Zacznij od tego, że ten ciąg nie jest zdefiniowany rekurencyjnie. \(\displaystyle{ a(n) = n+1}\) jest postacią jawną.
eva8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2010, o 00:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Wyznaczanie funkcji tworzącej ciągu rekurencyjnego...

Post autor: eva8 »

Dziękuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ