Równanie z silnią - brakujący warunek

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
margor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 paź 2010, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rumia
Podziękował: 7 razy

Równanie z silnią - brakujący warunek

Post autor: margor »

Witam, próbuje rozwiązać zadanie, ale o czyś zapominam.

Polecenie: znaleźć wszystkie liczby naturalne n spełniające warunek:
\(\displaystyle{ {n^2\choose 24} = {n^2\choose n^2-2n}}\)

Po pierwsze założenie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} n^2 \ge 24\\ n^2 \ge n^2-2n \end{cases} \Rightarrow \left\{ 5, 6, 7, 8, ... \right\}}\)

Następnie sprawa oczywista:
\(\displaystyle{ 24=n^2-2n \Rightarrow n=6}\) (ujemne rozwiązanie odrzuciłem)

Teraz czas rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ \frac{(n^2)!}{24!(n^2-24)!}=\frac{(n^2)!}{(n^2-2n)!(2n)!}}\)
Po przekształceniu:
\(\displaystyle{ 24!(n^2-24)!=(n^2-2n)!(2n)!}\)
Nie wiem co dalej, będę wdzięczny za wskazówkę.

Odpowiedź to 6 lub 12.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie z silnią - brakujący warunek

Post autor: »

Wskazówka: \(\displaystyle{ {N \choose k} = {N \choose l} \Leftrightarrow k=l \vee k+l=N}\).

Q.
margor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 paź 2010, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rumia
Podziękował: 7 razy

Równanie z silnią - brakujący warunek

Post autor: margor »

OK, dzięki.
ODPOWIEDZ