Wyjaśnienie 2 zadań

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyjaśnienie 2 zadań

Post autor: wagus1 »

Witam mam problem z dwoma zadankami, otóż:
1. Wprowadź wzór na liczbę k- elementowych wariacji z powtórzeniami ze zbioru n- elementowego.
2. Tutaj proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego dowodu: Jeśli zbiór n-elementowy podzielimy na k rozłącznych podzbiorów, to wśród tych podzbiorów istnieje zbiór zawierający co najmniej \(\displaystyle{ \lceil\frac{n}{k}\rceil}\) elementów oraz zawierający co najwyżej\(\displaystyle{ \lfloor\frac{n}{k}\rfloor}\) elementów.

Ad 1. Czy tu poprostu skorzystać z reguły iloczynu??
Ad 2 Dowód wygląda tak: (nie wprost) Załóżmy że każdy z podzbiorów ma mniej niż \(\displaystyle{ \lceil\frac{n}{k}\rceil}\) elementów, czyli że ma co najwyżej \(\displaystyle{ \lceil\frac{n}{k}\rceil -1}\) elementów. Zatem:
\(\displaystyle{ n=|S| \le (\lceil\frac{n}{k}\rceil -1)k = k\lceil\frac{n}{k}\rceil - k}\)
I teraz nie potrafie zrozumieć skąd bierze się To: (dalsza częśc dowodu) :\(\displaystyle{ \lceil\frac{n}{k}\rceil \ge \frac{n}{k} + 1}\). Jest to sprzeczne z własnością sufitu. proszę o pomoc.
DrJeckyll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przestrzeń Banacha
Pomógł: 13 razy

Wyjaśnienie 2 zadań

Post autor: DrJeckyll »

Nie wiem co to jest reguła iloczynu, ale jeśli chcesz po prostu mnożyć przez siebie ilość elementów możliwych do ustawienia na danym miejscy to wydaje mi się, że może tak być.
A w dowodzie na pewno jest nierówność w tą stronę?
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wyjaśnienie 2 zadań

Post autor: wagus1 »

Ad 2 już nie aktualne, okazało się że dostałem błędne dane:) tyle że mam problem z Ad 1. Do tego prosłbym o pomoc w wyprowadzeniu wzoru na warację bez powtórzeń.
ODPOWIEDZ