Witam, będe bardzo wdzięczny za rozwiązanie i wytlumacznie podanego zadania:
\(\displaystyle{ a_ {n}}\)=(n-1)\(\displaystyle{ a_ {n-2}}\)
Zależności rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
Zależności rekurencyjne
Mój bład, że nie zamieściłem polecenia: Dla zaleznosci rekurencyjnych okresl liczbe warunkow poczatkowych niezbednych do jednoznacznego okreslenia warotsci elementow ciagu dla wszystkich n...to wszystkie dane + polecenie pw.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 7 razy
Zależności rekurencyjne
To widać, że potrzeba \(\displaystyle{ a _{1}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}}\), bo kolejne nie zależą od poprzednika tylko jeszcze od poprzedniego.
Jak liczysz np. \(\displaystyle{ a _{3} = \left( 3 - 1 \right) \cdot a _{3-2} = \left( 3 - 1 \right) \cdot a_{1}}\)
Oprócz tego \(\displaystyle{ n \ge 1 \wedge n \in P}\), ale to jest w rekurencjach chyba zawsze zakładane.
Jak liczysz np. \(\displaystyle{ a _{3} = \left( 3 - 1 \right) \cdot a _{3-2} = \left( 3 - 1 \right) \cdot a_{1}}\)
Oprócz tego \(\displaystyle{ n \ge 1 \wedge n \in P}\), ale to jest w rekurencjach chyba zawsze zakładane.