Problem z interpretacja rozwiazania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
username
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2008, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz

Problem z interpretacja rozwiazania

Post autor: username »

Witam,

zadanie brzmi... :

Kod: Zaznacz cały

Na r różnych posad zgłosiło się s kandydatów. Iloma sposobami można
obsadzić te posady? Wykonać obliczenia dla r=5 oraz s=8,9,…,15.

...
przypadek b) mogą być obsadzone niektóre posady

załozenie
r <= s

wykonaj dla r = 5
...
rozwiązanie to (wariacjie bez powtorzen zapisze jako \(\displaystyle{ {n \choose k} * k!}\))

\(\displaystyle{ ({5 \choose 5} * 5!) + {5 \choose 4}* ({5 \choose 4} * 4!) + {5 \choose 3}* ({5 \choose 3} * 3!) + {5 \choose 2}* ({5 \choose 2} * 2!) + {5 \choose 1}* ({5 \choose 1} * 1!) + 1}\)

dlaczego tak i jak to interpretowac?

prosze równiez o pomoc z rozwiazaniem przypadku
c) obsadzone niektóre posady i r > s

dzieki

pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z interpretacja rozwiazania

Post autor: piasek101 »

A przypadkiem ósemki nie było ?

Bo rozwiązanie wygląda na takie (dokładnie się nie wpatrywałem) gdzie przyszło 5 osób na 5 miejsc (takiego przypadku nie podałeś w treści) i możemy nimi obsadzić ile chcemy z tych miejsc.
ODPOWIEDZ