Nie było mnie na lekcji i nie mogę ogarnąć silni. Mam parę przykładów do zrobienia i chciałbym wiedzieć tylko, jak i skąd bierze się rozkład takich silni:
\(\displaystyle{ (n+1)!}\)
\(\displaystyle{ (n+2)!}\)
\(\displaystyle{ (n+3)!}\)
\(\displaystyle{ (n-1)!}\)
\(\displaystyle{ (n-2)!}\)
\(\displaystyle{ (n-3)!}\)
Bardzo proszę o rozpisanie i małe rozjaśnienie skąd się to bierze.
Prosta silnia
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 1 raz
Prosta silnia
No właśnie nie ;/ widziałem to co napisałeś w necie, a książki nie mam przy sobie tylko przykłady.
więc ta silnia (n+1)!=n*(n+1), czyli w każdym przypadku tak sobie jakby wyłączam 'n' ?
więc ta silnia (n+1)!=n*(n+1), czyli w każdym przypadku tak sobie jakby wyłączam 'n' ?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Prosta silnia
Jeżeli masz policzyć silnię z jakieś liczby naturalnej to po prostu mnożysz przez siebie wszystkie kolejne liczby naturalne od \(\displaystyle{ 1}\) do tej liczby( przy czym \(\displaystyle{ 0!=1}\)) , np.:
\(\displaystyle{ 5!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5\\6!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6\\(k-3)!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot (k-3)\\}\)
\(\displaystyle{ 5!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5\\6!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6\\(k-3)!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot (k-3)\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 1 raz
Prosta silnia
W porządku ale dalej nie rozumiem jak rozpisać takie przykłady. Jeśli mam założmy.
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{(n-2)(n-1)}=}\)
\(\displaystyle{ (n-2)!(n ^{2}-n)=}\)
Jak z takim czymś sobie poradzić?
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{(n-2)(n-1)}=}\)
\(\displaystyle{ (n-2)!(n ^{2}-n)=}\)
Jak z takim czymś sobie poradzić?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Prosta silnia
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{(n-2)(n-1)}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot (n-3) \cdot (n-2) \cdot (n-1)}{(n-2)(n-1)} =1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot (n-3)=(n-3)!\\(n-2)!(n ^{2}-n)=(n-2)! \cdot n(n -1)=(n-2)!(n -1)n=n!}\)