Proszę o rozwiązanie, bo nie wiem czy dobrze robię:
1) \(\displaystyle{ (2-\sqrt{x})^5}\)
2) \(\displaystyle{ (\sqrt{x}-2)^5}\)
Dwumian Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 21:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Dwumian Newtona
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, o 20:32 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
Dwumian Newtona
1. z trójkąta Pascala
\(\displaystyle{ \left( 2-\sqrt{x}\right)^5 = \Big(2+ (-\sqrt{x})\Big)^5 = 2^5(-\sqrt{x})^0 +5\cdot 2^4(-\sqrt{x})^1+ 10\cdot2^3 (-\sqrt{x})^2 + 10\cdot 2^2(-\sqrt{x})^3 + 5\cdot 2^1(-\sqrt{x})^4 + 2^0(-\sqrt{x})^5}\)
Drugi przykład analogicznie.
\(\displaystyle{ \left( 2-\sqrt{x}\right)^5 = \Big(2+ (-\sqrt{x})\Big)^5 = 2^5(-\sqrt{x})^0 +5\cdot 2^4(-\sqrt{x})^1+ 10\cdot2^3 (-\sqrt{x})^2 + 10\cdot 2^2(-\sqrt{x})^3 + 5\cdot 2^1(-\sqrt{x})^4 + 2^0(-\sqrt{x})^5}\)
Drugi przykład analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 13:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sczczc
- Podziękował: 5 razy