Udowodnij / silnia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
imax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 paź 2010, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij / silnia

Post autor: imax »

Witam, mam dużo zadań do zrobienia i nie mam czasu zastanawiać się nad tym, proszę o rozwiązanie, żebym mógł na podstawie niego coś zrozumieć:

Udowodnij, że jeżeli p jest liczbą pierwszą oraz \(\displaystyle{ k < p, k \in N}\), to \(\displaystyle{ {p \choose k}}\) jest podzielne przez p.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Udowodnij / silnia

Post autor: »

\(\displaystyle{ {p \choose k}=\frac{p!}{k!\cdot (p-k)!}}\)
Symbol Newtona zawsze ma wartości całkowite,stąd wnioskujemy, że:
\(\displaystyle{ (k!\cdot (p-k)!) | p!}\)
Jeśli jednak \(\displaystyle{ 0<k<p}\), to w rozwinięciu na czynniki pierwsze liczby \(\displaystyle{ k!\cdot (p-k)!}\) nie występuje \(\displaystyle{ p}\) (dlaczego?). Stąd wniosek, że musi być też:
\(\displaystyle{ (k!\cdot (p-k)!) | (p-1)!}\) (dlaczego?)
co oznacza, że \(\displaystyle{ \frac{{p\choose k}}{p}}\) jest całkowite, a tego właśnie mieliśmy dowieść.

Q.
ODPOWIEDZ