Rzut 3 kostkami. Trójki wyników z warunkiem.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Rzut 3 kostkami. Trójki wyników z warunkiem.

Post autor: patry93 »

Witam.

Rzucamy trzema różnymi kostkami. Ile jest możliwości otrzymania takich trójek, w których najwyższa wartość jest dwa razy większa od najniższej?

Od biedy można wypisać te możliwości ręcznie... ale czy udałoby się znaleźć sprytniejszy sposób?
Przydać się może informacja, że jedyne pary (min, max), to (1,2), (2,4), (3,6)

Z góry dziękuję.
abc666

Rzut 3 kostkami. Trójki wyników z warunkiem.

Post autor: abc666 »

No to trzeba wrzucić liczbę pomiędzy te co mamy czyli w pierwszym jedną z dwóch \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 2}\). I potem to pomnożyć przez liczbę permutacji (w niektórych przypadkach z powtórzeniami).
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Rzut 3 kostkami. Trójki wyników z warunkiem.

Post autor: patry93 »

Nom, de facto jest to właśnie ręczne liczenie (jak dla mnie ).
Hm, a zwiększmy liczbę kostek do dziesięciu, albo ogólnie do \(\displaystyle{ n}\) i nie szukamy trójek, ale "n-tek". Teraz takie zliczanie nie będzie chyba zbyt efektywne? Tzn. może jednak będzie, ale problemy będą z permutacjami takich "n-tek", bo czasem dostaniemy nowy wynik, a czasem identyczny...
abc666

Rzut 3 kostkami. Trójki wyników z warunkiem.

Post autor: abc666 »

To może coś takiego. Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a_n(k)}\) liczbę różnych ciągów \(\displaystyle{ n}\) elementowych w których mamy \(\displaystyle{ k}\) różnych liczb \(\displaystyle{ (b_1, b_2,...,b_k)}\) i występuje conajmniej jeden element \(\displaystyle{ b_1}\) i co najmniej jeden \(\displaystyle{ b_k}\).
Wtedy odpowiedzią do naszego zadania będzie
\(\displaystyle{ a_n(2)+a_n(3)+a_n(4)}\).

\(\displaystyle{ a_n(2)=2^n-2}\)
Wybieramy na każdej kostce \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 2}\) i odejmujemy sytuacje w których są same \(\displaystyle{ 1}\) albo \(\displaystyle{ 2}\).

\(\displaystyle{ a_n(3)=3^n-2a_n(2)-1}\)
Wybieramy na każdej kostce \(\displaystyle{ 2,3}\) lub \(\displaystyle{ 4}\). Teraz odejmujemy liczbę ciągów w której występują same 2 i 3 lub same 3 i 4. Potem jeszcze odejmujemy sytuacje gdy mamy same 3.

\(\displaystyle{ a_n(4)=4^n-2a_n(3)-3a_n(2)-2}\)
Analogicznie. Odejmujemy ciągi składające się z samych \(\displaystyle{ 3,4,5}\) (3 i 5 występują), z samych \(\displaystyle{ 4,5,6}\) (4 i 6 występują). Potem ciągi z samymi \(\displaystyle{ (3,4), (4,5)}\) lub \(\displaystyle{ (5,6)}\) i potem ciągi składające się z samych \(\displaystyle{ 4}\) lub samych \(\displaystyle{ 5}\).

Kurcze, nie za ładne to jest i nie wiem czy nie ma błędu.
ODPOWIEDZ