Witam!
Mam kłopot z rozwiązaniem poniższego zadania:
Tworzymy dwuznakowe kody zbudowane z liter lub cyfr. Ile jest takich kodów, w których występuje co najmniej jedna litera jeśli:
a.) nie rozróżniamy liter małych i wielkich
b.) rozróżniamy litery małe i wielkie?
Zakładamy, że alfabet składa się z 26 liter.
Oto moje próby rozwiązania go:
a) Przykłady kodów: AA 1M m1 Am mA
Liter jest 26, cyfr jest 10.
Pierwszy wybór: 26+10=36
Drugi wybór: 26+10=36
36*36=1296
W odpowiedzi jest 1196.
b)
Czyli możemy utworzyć takie kody: Am AA mm A1 1A m1
Liter małych jest - 26
Liter dużych jest - 26
Cyfr jest - 10
Pierwszy wybór: 26+26+10=62
Drugi wybór: 26+26+10=62
62*62=3844
W odpowiedzi jest 3744.
Czy mógłby mi ktoś z Państwa wyjaśnić co ja robię źle?
Dwuznakowe kody zbudowane z liter lub cyfr
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Dwuznakowe kody zbudowane z liter lub cyfr
To mają być kody z co najmniej jedną literą, czyli musisz odjąć te przypadki w których są dwie cyfry a jest ich:
\(\displaystyle{ 10 \cdot 10=100}\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot 10=100}\)